IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на чипове Infineon избра Херберт Дийс за председател на Надзорния съвет

Дийс ще замени досегашния председател Волфганг Едер, който отказа да се кандидатира отново за поста

13:49 | 16.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият главен изпълнителен директор на германската автомобилна група Volkswagen AG Херберт Дийс ще бъде назначен като председател на Надзорния съвет на разработчика на полупроводници Infineon, съобщава Automobilwoche.

Дийс ще замени досегашния председател Волфганг Едер, който отказа да се кандидатира отново за поста.

„Сега е подходящият момент да направим промени в Надзорния съвет“, изтъква Едер, който заема длъжността от 2019 г. С оглед на "много предизвикателната среда" той изтъкна, че Дийс е "идеалният кандидат" за негов наследник. "Той познава компанията и индустриалната среда много добре", добавя Едер.

Автомобилната индустрия е най-големият клиент на базираната в Нойбиберг компания.

Освен Едер, Ханс-Улрих Холденрид вече няма да участва в Надзорния съвет. Като друг кандидат за председателския пост беше посочен бившият мениджър на Siemens Клаус Хелмрих. Изпълнителният директор на Infineon Йохен Ханебек похвали Дийс и Хелмрих, определяйки ги като „признати експерти по основните въпроси, които определят бъдещето на нашия бизнес“.

Херберт Дийс подаде оставка като главен изпълнителен директор на Volkswagen Group на 31 август след серия от противоречия с работническите организации и липсата на напредък в разработката на автомобилен софтуер в рамките на звеното Cariad. Дийс беше сменен от шефа на Porsche AG Оливер Блуме.

В началото на годината Infineon обяви, че очаква кризата с чиповете да продължи и през следващата година, когато постепенно ще отшумее. „Предполагам, че ще можем да покрием добре търсенето през 2023 г.“, изтъкна ръководителят на звеното на компанията за автомобилни продукти Петер Шифер, добавяйки: „Последните проблеми ще бъдат разрешени през 2023 г.“.

За да отговори на нарастващото търсене, Infineon планира да разшири производствения си капацитет, включително чрез инвестиции в своя завод за полупроводници на стойност 1,6 млрд. евро във Филах, Австрия, който беше открит миналата година, посочва Шифер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още