IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните продажби на Volkswagen нарастват с над 9% през ноември

Audi се представя най-силно сред марките на групата

16:06 | 19.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на Volkswagen Group през ноември нарастват с 9,1% спрямо същия месец на предходната година до 672 300 автомобила, съобщава Automobilwoche. През ноември 2021 г. базираната във Волфсбург автомобилна група се сблъска със сериозни предизвикателства относно недостига на полупроводници, което рязко ограничи производството, а оттам и продажбите.

Листнатата на борсата във Франкфурт Volkswagen бележи пореден, четвърти месец на растеж на продажбите на годишна база, затвърждавайки тенденцията на възстановяване на производство/продажби от негативното влияние на проблемите във веригата на доставки.

Въпреки стабилизирането обаче през първите 11 месеца на годината Volkswagen отчита общ спад на продажбите от 9,2% до 7,4 млн. броя поради слабото първо полугодие, информира Handelsblatt.

Представянето на компанията през ноември е подкрепено от силните продажби в Западна Европа, които нарастват с близо една трета. С продадени 247 700 превозни средства регионът изпреварва дори Китай, където регистрациите на групата се свиват с близо 8 на сто.

Audi се представя особено силно

Сред марките леки автомобили на групата Audi отчита най-впечатляващ ръст при продажбите - 23%. Регистрациите на листнатата през септември Porsche се увеличават с 6%. Звеното за търговски превозни средства Traton успява да продаде 28 400 камиона и автобуса през ноември, което представлява ръст от 13% спрямо същия месец на 2021 г.

Предупредителен сигнал

В края на миналата седмица Volkswagen предупреди, че нарастващите цени на енергията вече притискат търсенето на електромобили в Европа през последните месеци, въпреки че растежът в САЩ компенсира забавянето. Продажбите на електрически превозни средства в Европа продължават да растат, но са „загубили импулса си“, изтъква Томас Шмал, главен изпълнителен директор на звеното на Volkswagen за компоненти.

Северноамериканският пазар „през последните месеци се развива малко по-бързо, отколкото очаквахмe“ в резултат на стимули като Закона за намаляване на инфлацията (IRA), добавя Шмал. Очаква се търсенето в Европа да се възстанови в средносрочен до дългосрочен план, изтъква още той.

По-рано в понеделник ръководството на Volkswagen одобри специален дивидент от 19,06 евро на акция, който ще бъде изплатен на акционерите, притежаващи привилегировани акции, през януари. Семействата Порше и Пиех, които държат 53,3 процента от най-голямата автомобилна група в Европа чрез своята Porsche Automobil Holding SE, ще спечелят значителна сума от това решение: те ще получат около 3 млрд. евро - и след това веднага ще прехвърлят парите обратно на Volkswagen, тъй като приходите от първичното публично предлагане (IPO) на Porsche вече са заложени в бюджета на холдинговата Porsche SE - за финансиране на покупката на една четвърт от обикновените акции на едноименния производител на премиум автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още