IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на електромобили на BMW нарастват повече от два пъти през 2022 г.

Баварската компания планира да увеличи дела на електромобилите от общите продажби до 15% през 2023 г.

15:26 | 04.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на изцяло електрически превозни средства на германската автомобилна група BMW AG нарастват повече от два пъти през 2022 г., съобщава Ройтерс.

Баварската компания планира да увеличи дела на електромобилите от общите продажби до 15% през 2023 г.

Като цяло продажбите на BMW за миналата година изостават с около 100 хил. броя спрямо обемите през 2021 г. до 2,4 млн. превозни средства, става ясно от публикация на компанията в LinkedIn. Делът на изцяло електрическите коли доближава 10%.

Марката BMW е успяла да продаде 2,1 млн. превозни средства, което представлява спад спрямо отчетените година по-рано 2,2 млн. продажби. Основната причина за по-слабото представяне е политиката на Пекин за строг контрол върху разпространението на коронавируса в Китай и потиснатото търсене в Европа заради ускорената инфлация.

През ноември главният изпълнителен директор на BMW Оливер Ципсе заяви, че очаква продажбите на компанията през 2023 г. да бъдат на ниво, подобно на това от 2022 г. „В Китай блокадите в момента се увеличават, а не намаляват“, изтъква Ципсе. „Притеснявам се как ще излезем от ситуацията през следващите тримесечия. Няма сигнали, че Пекин може да реши този проблем", добавя той.

BMW понижи перспективите за целогодишните доставки през август, след като преди това прогнозира, че продажбите за 2022 г. ще останат непроменени в сравнение с обемите от 2021 г. въпреки нарастващите проблеми във веригата на доставки.

Макар BMW да се справи с недостига на полупроводници по-добре от своите конкуренти в началото на годината, производственият директор на компанията Милан Неделкович каза през октомври, че проблемите във веригата на доставки, включително кризата с чиповете, са отговорни за спада при доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още