IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се разработват ли в софийски R&D център инвертори за електромобилите на Tesla?

Причината Nidec да избере България е стратегическото разположение на страната ни в Европа и талантливите инженери, посочи Радосвета Кръстева

15:11 | 05.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основната причина производителят на мотори Nidec да избере България за развоен център е стратегическото разположение на страната ни в Европа и идеята на японската компания да има разработващ център за електрически автомобили със стъпка в Европа. Не на последно място са и много талантливите инженери, които имаме в България. Това коментира в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Радосвета Кръстева, ръководител на R&D центъра на Nidec в България.

Тя напомни, че Nidec е номер едно в света във всеобхватното производство на мотори – от миниатюрни до гигантски, а към днешна дата компанията е на трето място по доставка на мотори на китайския автомобилен пазар.

Плановете на компанията са да сформира много добър екип и да започне разработките на инвертори за електрически автомобили. Радосвета Кръстева потвърди, че вече се работи по няколко проекта, а когато центърът достигне 100 души, ще се определят следващите посоки и вероятно ще започне производство на прототипи на инвертори.

Според Кръстева основната дейност на компанията е разработка и производство на мотори, а основният фокус на българския офис ще бъде пазарът на електромобили. Тя уточни, че производителите, за които Nidec доставя компоненти, са водещи компании в Европа, които произвеждат и за азиатския, и за американския пазар.

„Основният ни клиент на американския пазар е компанията Tesla, за която произвеждаме 1,5 милиона броя мотори годишно. Много възможно е в развойния център в България да проектираме и инвертори за някои от моделите на Tesla. Амбицията ни за следващите пет до десет години е R&D центъра в София да стане основният център за разработки на европейския пазар за инвертори”, отбеляза ръководителят на R&D центъра на Nidec в България.

Какви експерти ще се обучават, за да разполага японската компания у нас с необходимия персонал с опит в разработките на електрониката за хибридни и електрически автомобили? Какво ще се проектира в новия R&D център в България? Каква е историята на корпорация Nidec и кои са нейните основни принципи?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още