IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apollo Future Mobility придобива китайски стартъп за електромобили за 2 млрд. долара

WM, който е основан от бивш главен изпълнителен директор на Geely, е продал 44 152 електрически автомобили през 2021 г.

11:12 | 12.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звено на производителя на спортни автомобили Apollo Future Mobility Group Ltd. ще придобие китайския разработчик на електрически превозни средства WM Motor Holdings Ltd. за 2,02 млрд. долара, съобщава Bloomberg, цитирайки документ, изпратен до фондовата борса в Хонконг.

Придобиването, което включва издаване на акции по 0,55 хонконгски долара всяка, все още зависи от „широк набор от фактори“, включително от регулаторни одобрения, споделя Apollo. От съществено значение е да се набере финансиране, за да се увеличат паричните резерви на WM, като така ще се допълнят нуждите от паричен поток и оборотен капитал, добавя компанията.

WM, частен стартъп, основан от Фрийман Шен, бивш главен изпълнителен директор на Zhejiang Geely Holding Group Co., е продал 44 152 електрически автомобили през 2021 г., двойно повече спрямо предходната година. След пускането в продажба на своя модел M7 през 2023 г., компанията очаква да разполага с пет модела на пазара.

Тъй като Apollo Future Mobility „продължава да се трансформира и изгражда роля на водещ доставчик на услуги за мобилност“, бордът се съгласи да търси „подходящи възможности в интелигентния електромобилен бизнес“, изтъква председателят Хо Кинг Фун, цитиран от Bloomberg.

Местните китайски медии съобщиха през ноември, че WM обмисля намаляване на броя на служителите и на трудовите възнаграждения. Стартъпът си осигури инвестиции от поддръжници като Baidu Inc. и Tencent Holdings Ltd. и планира да интегрира системата за автономно управление на Baidu в своите превозни средства.

„Говореше се за първично публично предлагане (IPO) през 2020 и 2021 г., но плановете не се материализираха“, изтъква Bloomberg NEF.

WM е обмисляла да набере около 1 млрд. долара от планираното IPO в Хонконг, споделят източниците, запознати с темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още