IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD ще строи фабрика за електромобилни компоненти във Виетнам

Инвестицията ще надхвърли 250 млн. долара, споделят източници

15:53 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на електрически превозни средства BYD Co. планира да построи завод във Виетнам за производство на автомобилни части, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата. Този ход ще намали зависимостта на компанията от Китай и ще заздрави веригата ѝ на доставки в Югоизточна Азия.

Инвестицията в Северен Виетнам ще надхвърли 250 млн. долара, посочва един от източниците. С това BYD ще разшири присъствието си в страната, където нейно звено произвежда соларни панели.

Планът подчертава стремежа на все повече автоконцерни да намалят зависимостта си от Китай на фона на търговските търкания с Вашингтон и прекъсванията в производството, причинени от строгите политики на Пекин за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Базираният в Сиан производител на автомобили, който миналата година изпревари конкурента Tesla Inc. при продажбите на електромобили в Китай, разширява своята дейност в Азия, включително в страни като Сингапур, Япония, както и в Европа.

Подкрепен от Уорън Бъфет, BYD произвежда както плъгин хибриди, така и изцяло електрически превозни средства. Подобно на Tesla, компанията контролира голяма част от своята верига на доставки, включително производството на батерии - стратегия, която я отличава от традиционните автомобилни производители.

BYD обяви през септември, че ще построи монтажен завод за електромобили в Тайланд с годишен капацитет от 150 хил. коли, който ще влезе в експлоатация през 2024 г.

Като инвестира във Виетнам, BYD се стреми да добави капацитет, да контролира ефективно разходите и да диверсифицира производството от операциите си в Китай.

Водят се преговори за избор на място за новия завод във Виетнам, споделят източниците. Един от тях посочва, че стартът на строителството е планиран за средата на годината.

Нарастващо присъствие

Остава неясно какви компоненти ще се произвеждат във Виетнам и дали това включва батерии или клетки.

BYD търси да наеме 80 хектара промишлена земя, което е значително повече спрямо 60-те хектара, използвали от звеното ѝ за производство на соларни панели в страната.

Заводът във Виетнам ще изнася компоненти за монтажната фабрика, която ще бъде построена в Тайланд, изтъкват източниците.

Действията на BYD представляват директно предизвикателство за VinFast, виетнамски производител на електромобили, който стартира продажби през 2019 г. и планира да се разшири в САЩ и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още