IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD: Уорън Бъфет ни обича въпреки разпродажбата на акции

Най-големият враг на китайския концерн не е Tesla, а колите с двигатели с вътрешно горене, изтъква вицепрезидентът на BYD Стела Ли

18:49 | 07.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Уорън Бъфет „обича“ най-големия производител на електрически превозни средства в Китай BYD Co. и не го изоставя, заяви вицепрезидентът на компанията Стела Ли в интервю за Bloomberg. Тя се опита да потуши опасенията относно факта, че Berkshire Hathaway Inc. продаде в рамките на година над една пета от своя дял в BYD.

„Напълно нормално е за него да търси някаква възвръщаемост – отплата“, изтъква Ли в първите публични коментари на високо ниво относно продажбата на акции от страна на Berkshire Hathaway.

Компанията на Бъфет, която инвестира за първи път в BYD през септември 2008 г., разкри през август, че е продала част от своя дял в листнатия в Хонконг производител.

Разпродажбата на акции продължи и през ноември, с което Berkshire Hathaway намали дела си в BYD до 15,99% спрямо първоначалните 20,04%. Това повдигна въпроси относно дългосрочния ангажимент на Бъфет към базираната в Шънджън компания.

„Не смятам, че това е индикация, че той е изоставил BYD“, посочва Ли като добавя: „Той обича BYD, обича ръководството и винаги ще бъде най-големият поддръжник на компанията“.

Акциите на BYD поевтиняха с около 30%, откакто стана ясно, че Berkshire разпродава част от дела си, на фона на първоначалните спекулации, че Бъфет може да продаде всички книжа в компанията. Ценовият спад изтри около 230 млрд. хонконгски долара (30 млрд. долара) от пазарната капитализация на BYD.

Инвестицията в китайския концерн все още носи голяма печалба за Berkshire и Бъфет. Първоначалните разходи от 230 млн. долара се увеличиха с повече от 1570% и дори след разпродажбата оставащият дял на Berkshire струва около 4,5 млрд. долара.

Според Ли BYD иска да построи завод за леки автомобили в Европа. „Да, и може би не само един, може да са два“, изтъква тя. Преди това компанията обяви планове да продава превозни средства в региона, включително в Германия, Швеция, Норвегия, Нидерландия, Франция и Великобритания.

Продажбата на акции на BYD от Berkshire Hathaway. Източник: Bloomberg Продажбата на акции на BYD от Berkshire Hathaway. Източник: Bloomberg

Компанията търси най-добрата локация, допълва Ли.

Тя също така потвърди, че BYD купува кораби за износ на автомобили на фона на логистичните проблеми, с които се сблъсква индустрията и растящите разходи за транспорт.

Ли заяви, че не гледа на Tesla Inc. като на конкурент, защото успехът на американската компания помага на електромобилите да увеличат своята популярност сред потребителите. „Нашата конкуренция, може би нашият враг, е автомобилът с двигател с вътрешно горене“, изтъква Ли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още