IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилната индустрия в Чехия очаква допълнително възстановяване на производството

Въпреки оптимизма секторът очаква проблемите с недостига на компоненти да продължат да оказват натиск и през тази година

22:51 | 18.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителите на автомобили в Чехия очакват темпът на производство да продължи да се ускорява през тази година, тъй като индустрията, един от най-големите двигатели на икономиката на страната, се възстановява от коронавирусните блокировки, недостига на чипове и високите цени на енергията, съобщава Bloomberg.

След три години на спад, производството на леки коли в Чехия нараства с 105 през 2022 г., информира Асоциацията на автомобилната индустрия. Лобистката група очаква по-нататъшен растеж въпреки продължаващите затруднения във веригата на доставки, ускорената инфлация и затягането на екологичните регулации.

Чешката икономика усеща силните негативни ефекти от недостига на полупроводници и други компоненти поради силната си зависимост от автомобилната и други производствени индустрии. Въпреки че производството на Skoda Auto, контролирана от Volkswagen AG местна марка и най-големият автомобилен производител в страната, се е повишило с 1,9% миналата година, доставките се свиват със 17% поради недостига на части, който забавя навременните доставки до клиентите.

„Трябва да се подготвим за продължаваща нестабилност и колебания в производството“, изтъква Мартин Ян, ръководител на асоциацията. „Въпреки това вярвам, че всички прекъсвания ще бъдат по-скоро временни и като цяло ще продължим да увеличаваме производството към нивата отпреди кризата“, добавя той.

Производството на автомобилната индустрия в Чехия продължава да се възстановява. Източник: Bloomberg Производството на автомобилната индустрия в Чехия продължава да се възстановява. Източник: Bloomberg

В средата на декември Skoda обяви, че обмисля да се оттегли от Китай, като се очаква окончателното решение да бъде взето тази година.

„Конкуренцията е много силна там, така че ще обмислим, заедно с нашия китайски съвместен партньор, как може да продължим“, споделя главният изпълнителен директор на марката Клаус Зелмер, добавяйки: „Ако искаме да консолидираме енергията си, струва си да проверим всички сценарии и след това да решим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Браво на чехите , и те се изнасят от Поднебесната кинкалерия ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още