IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Mercedes за първото тримесечие надмина прогнозите

Компанията прогнозира марж на оперативната печалба за своя автомобилен бизнес между 12% и 14% за тази година, което е спад от 14,6% през 2022 г.

12:00 | 21.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Mercedes-Benz AG отчете по-висока от очакваното печалба за първото тримесечие според предварителни данни, като германската автомобилна група беше подкрепена от силното търсене на моделите от най-висок клас, което компенсира поскъпването на суровините, съобщава Bloomberg.

Възвръщаемостта от продажбите на Mercedes достига 14,8% на фона на покачването на цените на моделите и силното търсене на луксозни автомобили и търговски превозни средства.

„Компанията се приближава с бърз темп до позицията да преразгледа в посока нагоре насоките си за годината“, изтъкват анализатори от Bernstein, водени от Даниел Роеска.

Германският производител иска да продава повече модели от най-висок клас като своя седан S-Class, за да увеличи печалбата си и да подкрепи финансирането на прехода към електрически превозни средства. Икономическата несигурност и ускорената инфлация увеличиха предизвикателствата за индустрията, която се сблъсква с постоянни проблеми с доставките и опасения за рентабилността, предизвикани от скорошните намаления на цените от страна на Tesla Inc.

„В тази предизвикателна пазарна среда ние отново демонстрирахме устойчивост“, изтъква главният финансов директор на Mercedes Харалд Вилхелм. „Покачването на цените (на моделите) значително компенсира насрещния вятър от поскъпването на суровините и доведе до още едно тримесечие на солидни финансови резултати“, добавя той.

В края на миналата година Mercedes намали цените на водещите си електрически превозни средства в Китай на фона на засилващата се конкуренция на най-големия автомобилен пазар в света. Все пак автомобилният производител успешно стимулира продажбите на превозни средства с висок марж като S-Class и G-Wagon.

Mercedes прогнозира марж на оперативната печалба за своя автомобилен бизнес между 12% и 14% за тази година, което е спад от 14,6-те процента през 2022 г. Компанията планира да публикува пълния финансов отчет за третото тримесечие на 28 април.

По-рано през април Mercedes обяви, че продажбите му за тримесечието нарастват с 3% до 503 500 превозни средства. Продажбите на изцяло електрически модели се увеличават значително – с 89% до 51 600 броя. Това означава, че всяка десета продадена кола на групата е била електрическа.

Компанията отчита увеличение на продажбите при S-Class, G-Class и AMG, както и при своята луксозна серия Maybach. В сегментите от най-висок клас търсенето нараства с 18% до близо 90 хил. броя. С ръст на продажбите от 23% до 10 200 броя през първото тримесечие, търсенето на G-Class остава стабилно. Mercedes-Maybach регистрира 6700 продажби, или ръст от 8%, подкрепен главно от GLS (+4% ръст).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още