IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes ще разчита на поръчките за подкрепа в месеците на забавяща се икономика

Концернът залага на премиум моделите, за да премине по-лесно през трудните времена, тъй като заможните клиенти не са толкова засегнати от инфлацията

10:18 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Mercedes-Benz AG обяви, че натрупаните поръчки ще подпомогнат продажбите на германския автомобилен концерн през следващите месеци на фона на една потисната глобална икономика, в която търсенето в Европа изостава от силните пазари в САЩ и Китай.

Производителят на луксозни автомобили, който се фокусира върху продажбата на моделите от най-висок клас, очаква маржовете на автомобилостроенето да достигнат горната граница на прогнозния диапазон, съобщава Bloomberg. Mercedes прогнозира възвръщаемост между 12% и 14% за тази година, което представлява спад спрямо 14,6% през 2022 г.

„Нашият фокус върху автомобилите от най-висок клас и първокласните микробуси направи Mercedes-Benz по-устойчив на негативни влияния, позволявайки ни да ускорим нашата дигитална и електрическа трансформация – дори в период на икономическа несигурност“, изтъква главният финансов директор Харалд Вилхелм.

Производителите на автомобили демонстрират досега стабилност в забавящата се икономическа среда, подкрепени от силните поръчки на техните модели, след като продължителните проблеми във веригата на доставки задушиха производството през миналата година. Mercedes трансформира гамата си към по-висококачествени превозни средства, за да премине по-лесно през турбулентните времена, тъй като заможните потребителите не са толкова засегнати от фактори, като високи лихвени проценти и ускоряваща се инфлация.

Търсенето в Европа остана забавено през първото тримесечие, докато в Китай и САЩ поръчките се засилват, добавя Mercedes.

През миналата седмица компанията обяви, че възвръщаемостта от продажбите ѝ за първото тримесечие достига 14,8% на фона на покачването на цените на моделите и силното търсене на луксозни превозни средства. По-рано през април Mercedes обяви, че продажбите му за тримесечието нарастват с 3% до 503 500 превозни средства. Продажбите на изцяло електрически модели се увеличават значително – с 89% до 51 600 броя. Това означава, че всяка десета продадена кола на групата е била електрическа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още