IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda разочарова с отчета си, но повиши прогнозата си за новата фискална година

Печалбата и приходите на компанията изостават от пазарните оценки, като ръководството се позовава на негативните ефекти от ценовата война в Китай

15:16 | 11.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Honda Motor Co. прогнозира печалба за текущата фискална година, която леко надвишава прогнозите на анализаторите благодарение на възстановяването на производството на автомобили, спада в цените на някои суровини и стабилните продажби на мотоциклети в Индия и Югоизточна Азия, съобщава Bloomberg.

Японският автомобилен производител обяви, че планира да изкупи обратно акции на стойност до 200 млрд. йени (1,5 милиарда долара).

Оперативната печалба на компанията за фискалната година, приключваща в края на март 2024 г., се очаква да достигне 1 трлн. йени, което е повече от прогнозата на анализатори за 996 млрд. йени. Honda заяви, че приходите от продажби са напът да достигнат 18,2 трлн. йени, отново надхвърляйки пазарните оценки за 18,1 трлн. йени.

Финансовото представяне на Honda е подкрепено от звеното за мотоциклети, което успя да си осигури доставките на части, включително на полупроводници.

Компанията се ангажира да продава само електрически автомобили в световен мащаб до 2040 г., като същевременно се стреми да увеличи дела на електромобилите в Китай до 100% през 2035 г. Въпреки това Honda все още не е пуснала нито един изцяло електрически модел на масовия пазар, макар да работи съвместно със Sony Group Corp. за обособяване на нова марка, наречена Afeela.

Прогноза за финансовото представяне на Honda за новата фискална година, приключваща на 31 март 2024 г. Източник: Honda Motor Co. Прогноза за финансовото представяне на Honda за новата фискална година, приключваща на 31 март 2024 г. Източник: Honda Motor Co.

За фискалната година, приключила в края на март, Honda отчете оперативна печалба от 839 млрд. йени, изоставайки от оценката на анализаторите за 892,5 млрд. йени и от собствената си прогноза за 870 млрд. йени. Междувременно приходите от продажби растат с 16% до 16,9 трлн. йени, докато пазарът очакваше приходи от 17 трлн. йени.

В Китай Honda също изостава от целите си за продажба на 3,85 млн. превозни средства за последната фискална година по отношение на автомобилите.

Компанията има за цел да стабилизира своята верига на доставки на полупроводници и да подобри работата във фабриките си, за да продаде до 4,35 млн. четириколесни превозни средства през настоящата фискална година, заяви вицепрезидентът на Honda Шинджи Аояма по време на виртуална пресконференция в четвъртък.

Финансов отчет на Honda за фискалната година, приключила на 31 март. Източник: Honda Motor Co. Финансов отчет на Honda за фискалната година, приключила на 31 март. Източник: Honda Motor Co.

Той посочи, че ценовата война в Китай оказва негативно влияние върху финансовите показатели на компанията.

Акциите на Honda поевтиняха с 1,9% в края на редовната търговия в Токио.

„Компанията си е поставила цел да продаде 4,35 млн. автомобила през настоящата фискална година, но от известно време преразглежда плана за обем в посока надолу и на този етап не можем да бъдем 100% сигурни, че ще постигне тази цел“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Тацуйо Йошида.

През април главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе каза, че компанията ще си сътрудничи с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. за доставката на чипове, за да се справи с всички прекъсвания на доставките. Японският концерн преговаря и с други производители на чипове за доставки.

Honda посочва, че е подписала споразумение с GS Yuasa Corp. за създаване на съвместно предприятие за разработване на литиево-йонни батерии.

Компанията обяви в четвъртък рекордно висок дивидент от 150 йени на акция спрямо 30 йени от миналата фискална година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още