IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилски стартъп за летящи таксита се приближава до търговска експлоатация

Eve очаква да започне търговски операции на своя изцяло електрически летящ автомобил през 2026 г.

21:36 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Комерсиализирането на летящите превозни средства прави крачка напред след успешните тестове, направени от бразилския стартъп Eve Holding Inc. в специален аеродинамичен тунел, съобщава Ройтерс.

Eve, която е контролирана от производителя на самолети Embraer, заяви, че очаква да започне търговски операции на своя изцяло електрически летящ автомобил през 2026 г.

Концепцията, която представлява електрическо превозно средство, което излита и каца вертикално (eVTOL), се нарича „летящо такси“.

Завършените тестове в аеродинамичния тунел се разглеждат като ключови за сертифициране от регулаторите, както и за бъдещо производство и продажби по целия свят.

„Информацията, която получихме по време на тази фаза на разработка, ни помогна да усъвършенстваме допълнително техническите решения на нашия eVTOL, преди да се ангажираме с производствени инструменти и съобразени прототипи“, споделя Луиз Валентини, главен технологичен директор на Eve.

Компанията очаква да приключи избора на основни доставчици на оборудване през първата половина на тази година и да започне изграждането на първия си пълномащабен прототип през второто полугодие. Допълнителни тестове са планирани за 2024 г.

Eve има натрупани близо 2800 поръчки преди да започне производство, като разработката е подкрепена от инвеститори като United Airlines и Rolls-Royce.

Тестовете в аеродинамичния тунел са завършени в Швейцария с помощта на мащабен модел eVTOL, които според компанията са ѝ помогнали да проучи как компоненти като фюзелажа и крилата ще се представят по време на полет.

Eve, която дебютира миналата година на Нюйоркската фондова борса, сигнализира, че сертифицирането е една от най-належащите ѝ цели.

Анализаторите очакват фирмата да изпълни своите планове, дори и да не се окаже първият стартъп, който постига търговска експлоатация.

 „Летящото превозно средство на Eve е малко вероятно да бъде първото на пазара, въпреки че потокът от поръчки осигурява писта за осигуряване на значим пазарен дял на нововъзникващия пазар на eVTOL“, изтъкват анализаторите на Jefferies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още