IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски производител на двуколесни електромобили търси разширение във Филипините

Yadea планира да инвестира около 1 млрд. долара в завод за батерии в страната

14:04 | 15.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската Yadea Group Holdings, един от най-големите производители на електрически двуколесни превозни средства в света, планира да инвестира около 1 млрд. долара във фабрика за батерии във Филипините, съобщава Ройтерс, цитирайки ръководителя на агенцията за насърчаване на инвестициите в страната.

Yadea е един от няколкото производители на електрически превозни средства, които се фокусират върху Филипините за разширяване на производството, изтъкна пред журналисти Тересо Панга, генерален директор на Администрацията на Филипинската икономическа зона (PEZA).

Китайският концерн, който разполага с шест производствени съоръжения в Китай и едно във Виетнам с общ годишен капацитет от над 12 млн. превозни средства, отказва коментар по темата.

Филипините, които изостават в региона в привличането на преки чуждестранни инвестиции, се опитват да привлекат производители на електрически превозни средства и експортно ориентирани индустрии чрез данъчни облекчения и по-опростен процес на издаване на разрешителни за строеж.

Страната е изправена пред растящата конкуренция в лицето на Тайланд и Индонезия, които вече привличат големи международни компании да инвестират в техните индустрии.

Филипините рекламират и своите големи залежи на никел, мед и кобалт, които са ключови суровини за индустрията за електромобили.

Yadea вече изрази интерес да подаде молба до PEZA за изграждане на фабрика в град, разположен южно от столицата Манила, изтъква Панга. Батериите за мотоциклети първоначално ще задоволят вътрешното търсене с потенциал за износ, когато Yadea постигне икономии от мащаба, добавя той.

Американски и британски фирми за електрически превозни средства също търсят места за производство на батерии, подчертава Панга.

PEZA цели да постигне 10% увеличение на одобрените инвестиции за тази година от 140,7 млрд. песо (2,51 млрд. долара) през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още