IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu започва търговска експлоатация на роботаксита в Шънджън

Автопаркът на компанията в града вече има право да работи и да таксува потребителите на площ от 188 кв. км в технологичния център на Китай

17:41 | 16.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската технологична компания Baidu е получила търговски лиценз от регулаторните органи за употреба на роботизирани таксита в Шънджън, технологичния център на Китай, съобщава Ройтерс.

Автопаркът на Baidu от т.нар. роботаксита под марката Apollo Go вече има право да работи и да таксува потребителите на площ от 188 кв. км в Шънджън, изтъква компанията.

За първи път компанията внедри автономни коли в града през 2022 г., които можеха да се движат по улиците с шофьор зад волана. Тогава Baidu нямаше право да събира такси от пътниците.

Освен от Шънджън компанията е получила зелена светлина за употреба на роботаксита от властите в Ухан, Чунцин и Пекин, въпреки че за китайската столица все още предстои издаване на търговски лиценз.

Междувременно усилията на Китай да стимулира автономния транспорт буксуват поради нарастващата несигурност относно потенциала за рентабилност на технологията в краткосрочен план и предизвикателната среда.

Страната осигури редица мерки през последните години в рамките на националната стратегия, приоритизираща технологията. Пътната карта, публикувана през ноември 2020 г., изисква 20% от всички продадени нови превозни средства до 2030 г. да бъдат оборудвани със системи от четвърто ниво на автономност – които позволяват на автомобилите да се движат без намесата на шофьор при определени условия.

По-бавният от очаквания напредък в налагането на т.нар. роботаксита – обществена автономна транспортна услуга - затруднява постигането на рентабилност за играчите в сектора, като стартъпа Pony.ai, която управлява 100 самоуправляващи се коли в Гуанджоу и се стреми към разширение в Пекин, Шанхай и Шънджън.

Тъй като перспективите за постигането на рентабилност в сферата стават все по-замъглени, инвестициите намаляват рязко. Китай отчита около 130 инвестиции миналата година на обща стойност 20 млрд. юана (3 млрд. долара) - около една пета от общата стойност през 2021 г.

Самите превозни средства също са скъпи. Китайската инвестиционна група Citic Securities изчислява цената на автономно такси на около 500 хил. юана, пет пъти повече от цената на стандартно такси. Брокерската компания очаква технологията да започне да се развива, след като цената на напълно автономна кола падне до около 200 хил. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още