IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият профсъюз в Германия призова Tesla за по-добри условия на труд

Гражданите разполагат със срок до средата на септември да подадат възражения относно плановете на концерна за разширяване на фабриката в Грюнхайде

22:03 | 17.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият профсъюз в Германия IG Metall призова американския електромобилен концерн Tesla да подобри условията на труд за служителите в своята фабрика в Грюнхайде, край Берлин, докато се готви да я разшири, съобщава Ройтерс. Очаква се компанията да публикува своите планове за увеличение на производството по-късно тази седмица.

Решението на Tesla да удвои производствения капацитет на своето съоръжение до 1 млн. превозни средства годишно ще бъде налично за преглед за местните жители от 19 юли, става ясно от информация, споделена от Министерството на околната среда на провинция Бранденбург, където е базиран заводът.

Гражданите разполагат със срок до средата на септември да подадат възражения относно плановете на концерна.

Идеята на Tesla  включва добавяне на още работни места към първоначални предвидените 12 хил. за първата фаза на разширяване на фабриката.

„Ние приветстваме създаването на работни места в автомобилната индустрия в Германия. Плановете на Tesla са ясен ангажимент към Бранденбург като местоположение“, изтъква Дирк Шулце от IG Metall. Въпреки това той посочва, че само през юни около 200 постоянни служители са били съкратени, както и трицифрен брой работници на временен трудов договор са били освободени, без да се намалява седмичната производствена цел на обекта от 5000 превозни средства.

„Преди разширяването на завода, подобряването на условията на труд на колегите в Грюнхайде трябва най-накрая да стане приоритет“, изтъква Шулце.

Миналия месец Ройтер съобщи, че Tesla ще наеме по-малко на брой работници на временен трудов договор за своя завод край Берлин, като стана ясно, че целта за производство на 6000 превозни средства седмично е отложена.

Tesla успява да привлича по 200-300 служители седмично, докато други компании в региона изпитват затруднения с набирането на персонал, посочва министърът на икономиката на провинция Бранденбург Йорг Щайнбах. По думите му работната сила на гигафабриката в Грюнхайде в момента възлиза на около 9 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още