IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche търси партньори за строеж на батерийна фабрика за 3 млрд. евро

Компанията разглежда локации, свързани с Германия, САЩ и Канада

16:35 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Porsche AG преговаря с потенциални финансови и стратегически партньори за създаване на фабрика за батерии за електрически превозни средства, която може да струва до 3 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Германската марка луксозни автомобили разглежда локации, свързани с Германия, САЩ и Канада, като решението ще се основава главно на това къде цените на електроенергията са конкурентни и има налична възобновяема енергия.

Планираният годишен капацитет на съоръжението е 20 гигаватчаса.

Главният финансов директор на Porsche Луц Мешке подчерта значение на разходите за енергия.

Марката, която по-рано през деня предупреди, че проблемите с веригата на доставки ще продължат да помрачават бизнеса през втората половина на годината, е притисната да ускори своя преход към електрически автомобили, след като забавянето при разработването на софтуер отложиха пазарния дебют на редица ключови модели, включително на изцяло електрическия Macan.

Доставките на единствения електромобил на Porsche, Taycan, се свиват с 5% през първото полугодие поради ограничената наличност на компоненти.

Главният изпълнителен директор Оливер Блуме каза, че инсталирането на допълнителен капацитет за производство на батерии в Германия има своята логика, тъй като повечето автомобили на Porsche се произвеждат там. Въпреки това САЩ стават все по-привлекателна дестинация поради по-облекчената бюрокрация и помощта, предвидена в Закона за намаляване на инфлацията (IRA), добавя Блуме, който ръководи и компанията майка Volkswagen Group.

Porsche притежава Cellforce, предприятие, което работи върху високопроизводителни батерийни клетки, и вече е инвестирала във фабрика с капацитет от 1,3 гигаватчаса в Югозападна Германия. Освен това компанията купува клетки от трети страни и работи със звеното за батерии PowerCo на Volkswagen.

„Има широк спектър от възможности, когато става дума за батерийни клетки поради тежкия напредък към електрификация“, изтъква Блуме. „Трябва да сме гъвкави, за да въведем правилната технология“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още