IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche влага над 20 млрд. евро в електрификация на портфолиото си

Концернът ускорява своя преход към електромобили, като същевременно иска да се подсигури, че маржовете му няма да потънат, изтъква шефът на марката Оливер Блуме

17:12 | 28.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският производител на луксозни автомобили Porsche AG ще инвестира повече от 20 млрд. евро през следващите години, за да оборудва модели, включително планирания нов Cayenne с първокласна електрическа и цифрова технология, с което цели да увеличи рентабилността, съобщава Bloomberg.

Концернът ускорява своя преход към електромобили, като същевременно иска да се подсигури, че маржовете му няма да потънат, докато трае процесът, заяви по време на годишната среща с акционери главният изпълнителен директор Оливер Блуме, който ръководи и групата на Volkswagen.

Porsche цели възвръщаемост от над 20% в дългосрочен план, в сравнение с 18% за миналата година.

Производителят на 911 остава най-ценната и доходоносна марка в рамките на Volkswagen Group, тъй като стремежът на останалите брандове в групата за увеличаване на рентабилността среща препятствия.

Porsche си осигури известна независимост спрямо тромавите управленски процеси в най-големия производител на леки коли в Европа, след като се листна миналата година. Сега компанията прилага редица мерки – от разработката и внедряването на собствен софтуер до производството на батерии с висока производителност – за защита на рентабилността.

„Поглеждаме по нов начин към всичко: от продуктовата гама и ценообразуването до структурата на разходите“, изтъква Блуме пред инвеститорите.

Главният изпълнителен директор беше критичен към проблемите в софтуерното звено на Volkswagen, Cariad, които забавиха пускането на пазара на ключови модели, включително на електрическия Macan. Той назначи Саджад Хан, бивш технологичен директор в Mercedes-Benz Group AG, да ръководи софтуерните операции на Porsche и настоява да наеме повече от 1000 специалисти в сферата на електрификацията и технологии.

Porsche също сключи споразумение за партньорство с Mobileye Global Inc. за автономно шофиране и пое контрола върху Cellforce, предприятие, което работи върху високопроизводителни батерийни клетки.

След листването си Porsche се превърна в най-ценния производител на автомобили в Европа. На общото годишно събрание в сряда инвеститорите предупредиха за силната зависимост на компанията от автомобилите с двигател с вътрешно горене. Въпреки че първият електрически автомобил на компанията, Taycan, пожъна успех, все още няма планове за добавяне на електрическа версия на 911.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още