IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota връща в Северна Америка своя емблематичен офроудър Land Cruiser

Моделът ще се предлага в три версии при начална цена от около 50 хил. долара

13:01 | 02.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автопроизводител Toyota Motor Corp. връща своя емблематичен Land Cruiser обратно в Северна Америка през следващата година на по-ниска цена, съобщава Bloomberg.

Най-големият производител на автомобили в света представи три варианта на модела в Токио. Производството ще бъде ограничено до 5000 бройки за първите два месеца, а цените ще започват от около 50 хил. долара. Офроудърите ще бъдат достъпни в Япония през първата половина на 2024 г., като по същото време ще започнат и доставките в САЩ.

По-малкият Land Cruiser 70 ще се върне в Япония още тази зима.

След като отсъстваше от американския пазар в продължение на три години, най-новата итерация на здравия офроудър ще бъде по-тясна и по-къса от своя предшественик 200 Series. Новият модел ще бъде с 11,2 сантиметра по-тесен.

И трите версии – Land Cruiser 1958, Land Cruiser и ограничената серия Land Cruiser First Edition – ще използват хибридно задвижване i-FORCE MAX, което съчетава четирицилиндров двигател с турбокомпресор и електрически мотор, свързан към осемстепенна трансмисия.

За офроуд и къмпинг ентусиастите автомобилите ще се доставят стандартно с теглич, предно окачване с двойни носачи, диференциал с централно заключване, автоматичен диференциал с приплъзване и електронно контролиран заден диференциал с блокаж. Хибридният двигател предлага 326 конски сили.

В момента обаче Toyota не планира да изгражда изцяло електрически модел. Компанията е критикувана за бавния си преход към електрическите превозни средства, въпреки че новоназначеният главен изпълнителен директор Коджи Сато обеща да разшири производството на коли с това задвижване, като същевременно продължи да предлага широка гама от хибридни и бензинови автомобили.

Най-новият Land Cruiser ще бъде изграден на същата платформа като моделите Prado, Sequoia, Tacoma и Tundra, както и Lexus LX и GX. Моделът от 2024 г. ще изглежда подобно на тези, предлагани от 2021 г. в Япония, където производството на Land Cruiser не е спирало.

Когато бива представен на американския пазар през 1958 г., Land Cruiser не привлича особено внимание - всъщност тогава е продаден само един. Но с течение на времето продажбите и популярността му нарастват, като бавно автомобилът се превръща в символ на приключенския начин на живот на открито.

Версията First Edition е своеобразен реверанс към този дух, оборудвана с греди на покрива за багаж, кръгли фарове и калници.

През последните двете десетилетия продажбите на Land Cruiser постепенно намаляха, като през 2021 г. Toyota прекрати производството, заменяйки го с 200 Series.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още