IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian очаква дефлацията при суровините да подобри маржа

Въздействието на падащите цени на суровините вероятно ще се усети през четвъртото тримесечие и през следващата година, изтъкна финансовият директор на концерна

10:26 | 08.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически превозни средства Rivian Automotive ще се възползва в края на тази година и през 2024 г. от значителна дефлация при цените на суровините за батерии, заяви финансовият директор Клеър Макдона по време на технологична конференция.

Цените на суровините, използвани в батериите, скочиха до рекордно високи нива през последните години поради нарастващото търсене на електромобили, съчетано с ограничените доставки на фона на пандемията, проблем, който беше изострен от инвазията на Русия в Украйна, припомня Ройтерс.

Тази година забавящото се търсене на електромобили доведе до спад в цените на батериите и се очаква по-нататъшен спад през годината, посочва компанията за пазарни проучвания TrendForce.

Макдона изтъкна на конференция, организирана от Goldman Sachs, че въздействието на падащите цени на суровините вероятно ще се усети през четвъртото тримесечие на годината и през следващата година. По-ниските разходи за суровини за батерии биха могли потенциално да повишат маржовете за Rivian и на неговите конкуренти, които се борят с високите разходи и намаляващите парични салда.

Rivian, чиито акции поскъпват с около 27% досега през годината, също увеличава вътрешното производството на компоненти, което се очаква да помогне за намаляване зависимостта от доставчици от трети страни, както и за намаляване на разходите и подобряване на производството.

Силното търсене, увеличаването на производството и ясният път към рентабилност през следващата година помогнаха на Rivian да се открои от конкурентите, които търсят начин да се справят с тежката конкуренция, препятствията в производството и ефектите от ценовата война, започната от Tesla Inc.

За да подкрепи търсенето, през юни Rivian обяви, че ще приеме стандарта за зареждане на Tesla, предоставяйки на клиентите си достъп до най-голямата мрежа от електромобилни станции в САЩ.

Компанията споделя, че водачите на нейните електромобили ще имат достъп до 12 хиляди супербързи зарядни станции на Tesla в САЩ и Канада още през пролетта на 2024 г. Компанията, която развива собствена мрежа от бързи зарядни устройства, също ще внедри стандартен порт за зареждане като този при електромобилите на Tesla от 2025 г.

„Предпочитаме конектора на Tesla, който е по-компактен, и също го приемаме като възможност да използваме изградената от компанията зарядна инфраструктура“, изтъква изпълнителният директор на Rivian Робърт Скариндж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Почти 3400 кг тежи ей тва нещо.*** и откачената работа..Смятайте ако се натресе в някой Хонда Джаз например кво ще се случи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още