IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличеното производство помага на Rivianа да надмине очакванията за доставките

Компанията очаква да постигне своята годишна цел за производство на 52 000 превозни средства

21:33 | 02.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически превозни средства Rivian Automotive отчете доставки за третото тримесечие, които надминават пазарните очаквания, тъй като компанията увеличи производството, за да отговори на устойчивото търсене на своите пикапи и SUV модели, съобщава Ройтерс.

Стартъпът, базиран в Ървайн, Калифорния, заяви, че е напът да произведе 52 000 автомобила през 2023 г. - цел, която повиши през август от предишните 50 000 автомобила, тъй като тесните веригата на доставки се стабилизира от началото на годината.

Цифрите, предоставени от Rivian, контрастират с опасенията за смекчаване на търсенето на електрически превозни средства в САЩ поради по-високите разходи по заеми, което доведе до намаляване на цените и отстъпки от някои конкуренти, включително Tesla.

Rivian, която произвежда пикапите R1T и SUV-а R1S, достави 15 564 превозни средства през тримесечието, приключило на 30 септември, в сравнение с прогнозите на Visible Alpha за 14 740 превозни средства.

Концернът е произвел 16 304 автомобила в завода си в Нормал, Илинойс, спрямо 13 992 през второто тримесечие. Това означава, че Rivian трябва да произведе малко повече от 12 300 автомобила през текущото тримесечие, за да постигне целта си за цялата година.

Намаленията на цените от страна на Tesla за стимулиране на търсенето и съответните мерки от страна на конкурентите доведоха до спад на средните цени на дребно при електромобилите до 53 376 долара през юли спрямо върха от близо 70 000 долара преди година, изчислява Cox Automotive.

В началото на септември Rivian обяви, че очаква да се възползва от значителна дефлация при цените на суровините за батерии за подобряване на маржа. Въздействието на падащите цени на суровините вероятно ще се усети през четвъртото тримесечие на годината и през следващата година, като по-ниските разходи за суровини за батерии биха могли потенциално да повишат маржовете за Rivian и на неговите конкуренти, които се борят с високите разходи и намаляващите парични салда, изтъква финансовият директор Клеър Макдона по време на конференция.

Междувременно, за да подкрепи търсенето, през юни Rivian обяви, че ще приеме стандарта за зареждане на Tesla, предоставяйки на клиентите си достъп до най-голямата мрежа от електромобилни станции в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още