IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota преустановява работа в шест завода в Япония заради проблеми с доставчик

Решението на концерна е свързано с взрив в съоръжение на Chuo Spring

11:21 | 17.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor Corp. спря работа в шест завода в Япония след взрив във фабрика, управлявана от един от нейните доставчици, съобщава Bloomberg.

Експлозията избухва в понеделник във фабриката на Chuo Spring Co. в префектура Аичи, където се произвеждат намотки за окачване на превозни средства за редица японски производители на автомобили. Един служител е хоспитализиран, а друг има леки наранявания, споделя доставчикът.

Това е най-широкообхватното спиране на вътрешното производство на Toyota от август, когато най-големият производител на автомобили в света беше принуден да затвори всичките си 14 местни завода за един ден поради проблем в производствената система. Toyota отказа да разкрие какъв обем автомобили ще бъдат засегнати от последния инцидент, но добави, че ще реши по-късно във вторник какви действия ще предприеме.

Според компанията работата на 10 производствени линии в шест японски фабрики ще бъде преустановена. Заводите в Йошивара и Инабе, управлявани от звеното Toyota Auto Body, както и фабриките в Такаока и Цуцуми не работят във вторник.

През февруари миналата година Toyota беше принудена да затвори всичките си 14 завода в Япония, след като един от нейните доставчици беше подложен на кибератака с т.нар. рансъмуер.

На компанията ѝ отне няколко дни да възстанови работата, като инцидентът засегна около 5% от производството на Toyota за целия месец. Преди това производителят се сблъска с друго спиране на работата по време на пандемията от коронавирус поради големия брой заразени и прекъсванията във веригата на доставки.

По-рано Toyota подобри месечния си рекорд при продажбите и производството през август. Световното производство на японския концерн нарасна с 4% до рекордните 924 509 автомобила, като тук влизат и дъщерните дружества Daihatsu Motor Co. и Hino Motors Ltd. Междувременно продажбите на автомобили на групата се увеличиха с 9% до внушителните 923 180 автомобила благодарение на по-добрите условия на предлагане и по-силното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още