IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки повишената прогноза за печалбата Honda изостава от оценките на анализаторите

Японският концерн сега очаква да генерира печалба от 1,28 трлн. йени през настоящата фискална година и обяви увеличение на дивидента

12:20 | 09.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Honda Motor Co. повиши прогнозата си за годишната оперативна печалба с 20% до 1,2 трлн. йени (7,9 млрд. долара), но новата оценка все пак не успя да отговори на очакванията на анализаторите, тъй като японският автомобилен производител изпитва проблеми на пазара в Китай, както и от по-високите разходи, които изтриват ползите от слабата йена, съобщава Bloomberg.

Анализаторите прогнозират печалба за фискалната година от 1,28 трлн. йени в анкета, направена от Bloomberg. Honda обяви и по-висок дивидент, но не и обратно изкупуване на акции, както някои инвеститори очакваха.

Honda, заедно с други некитайски производители, отбелязва рязък спад в продажбите в Китай, най-големия автомобилен пазар в света. Продажбите на концерна в азиатската страна в периода април-септември са намалели с 12% в сравнение с ръст от 49% в САЩ, където търсенето остава стабилно. Очаква се „предизвикателната среда в Китай да се задържи“, предупреждават от Honda в презентация.

„Въпреки че резултатите за второто тримесечие и ревизията нагоре за цялата година не трябва да се приемат негативно, те могат да се възприемат като само донякъде незадоволителни“, коментира старши анализаторът на Bloomberg Intelligence Тацуо Йошида.

Производителят на автомобили сега очаква приходи от продажби за цялата година от 20 трлн. йени спрямо предишната прогноза за 18,2 трлн. йени.

За тримесечието оперативната печалба достига 302 млрд. йени, което е по-малко от медианната прогноза на анализаторите за 350 млрд. йени. Приходите са в съответствие с прогнозите от около 5 трлн. йени.

Honda планира да увеличи дивидента от 150 йени до 174 йени на акция, най-високата стойност в исторически план.

Японският автомобилен производител планира да възстанови продажбите в Китай, като представи четири нови електрически модела в страната от 2024 г. нататък, заяви по време на брифинг вицепрезидентът Шинджи Аояма.

„Ще контролираме разходите, свързани с конвенционалните модели в Китай, след обсъждане с нашите местни партньори“, посочва Аояма.

Що се отнася до въздействието от прекратяването на плановете на Honda за съвместно разработване на достъпни електрически превозни средства с General Motors Co., Аояма каза, че компанията ще компенсира това чрез въвеждане на нови електрически модели в САЩ и Япония от 2025 г. През август Honda представи две нови напълно електрически модели под марката Acura, ZDX и ZDX Type S, които се очаква да бъдат пуснати в продажба в Северна Америка в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още