IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Станиславов: Производство на литиево-йонни батерии би било целта за догодина

Стандартът Евро 7 е логична стъпка в развитието автомобилната индустрия, заяви Любомир Станиславов, председател на Управителния съвет на Automotive Cluster Bulgaria

11:38 | 11.11.23 г.
Любомир Станиславов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Станиславов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската комисия (ЕК) отлага приемането на стандарта Евро 7 за 2030 г., защото производителите на дизелови автомобили трябва да се адаптират, като преминат към хибридни, което би довело до поскъпване на автомобилите. Това коментира арх. Любомир Станиславов, председател на Управителния съвет на Automotive Cluster Bulgaria,  в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

У нас компаниите произвеждат голям набор от части, нужни за автомобилите, единственото, което още не се произвежда е литиево-йонните батерии, заяви той, като добави, че производството на такива батерии или следващите поколения батерии би било целта за другата година.

Стандартът Евро 7 е логична стъпка в развитието автомобилната индустрия като в момента водещият стандарт е евро 6D, който регламентира обема на изгорелите газове, каза Станиславов. Той обясни, че Европа обръщаше повече внимание на въглеродния диоксид, който е опасен за планетата, а САЩ на азотния оксид, който убива хората. С Евро 7 се цели, Европа да се приближи до стандартите на северноамериканската държава, допълни той.

Европейската комисия отлага приемането на стандарта за 2030 г., защото производителите на дизелови автомобили трябва да се адаптират, като преминат към хибридни, което би довело до поскъпване на автомобилите, каза гостът. Опонентите на отлагането са големи европейски градове, които завеждат дела срещу комисията.

Отлагането ще даде възможност на европейските производители да се конкурират с китайските, но производството на конвенционалните двигатели ще спре до 2030 г. Отлагането обаче е свързано само с екологичната част, но не и с безопасността, като например изискването за SIM карти в автомобилите, за да могат да се обаждат на спешния номер при катастрофа.

Преди две години продажбите на електрически автомобили в Европа, които са произведени в Китай, бяха 2%, за миналата те са 4%, а за тази ще бъдат 8%, което показва удвояване всяка година, коментира Станиславов. Китайската индустрия за производство на автомобили разбира, че не може да се конкурира с европейските на пазара на конвенционални автомобили, затова се насочва в електромобилите, обясни гостът. Китай е лидер в производството на литиево-йонни батерии, като производството там надхвърля производството във всички други държави взети заедно.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 11.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още