IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan ще изнася разработени в Китай електромобили за глобалния пазар

Компанията се присъединява към други чуждестранни марки, включително Tesla, BMW и Ford, които се възползват от по-ниските производствени разходи

14:48 | 18.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската Nissan Motor Co. ще продава разработени в Китай електрически превозни средства в световен мащаб, след като сключи сделка с един от водещите университети в страната за мобилизиране на местни ресурси за ускоряване на научните изследвания и разработки в областта на електрификацията, съобщава Ройтерс.

Японският автомобилен производител обмисля износ на гамата от превозни средства с двигатели с вътрешно горене и планирани изцяло електрически и плъгин хибридни автомобили, произведени и разработени в Китай, за извънграничните пазари, споделя Масаши Мацуяма, вицепрезидент на Nissan Motor и президент на Nissan China.

Nissan иска да се насочи към същите пазари като китайските конкуренти, например BYD, добавя той.

Компанията се присъединява към други чуждестранни марки, включително Tesla, BMW  и Ford, които разширяват износа си на произведени в Китай автомобили, за да се възползват от по-ниските производствени разходи.

Китай формира малко над една пета от световните продажби на Nissan от около 2,8 млн. автомобила през първите 10 месеца на годината, което представлява спад от над една трета спрямо същия период на миналата година.

Японските автопроизводители са изправени пред сериозно предизвикателство относно продажбите в Китай, най-големия автомобилен пазар в света, поради популярността на местните марки и тежката ценова конкуренция на фона на бързи преход към електромобили.

Nissan обяви, че ще създаде съвместен развоен център с водещия китайски университет Tsinghua през следващата година, като се фокусира върху изследванията и развитието на електромобилите, включително зарядната инфраструктура и рециклирането на батерии.

„Надяваме се, че това сътрудничество ще ни помогне да разберем по-задълбочено китайския пазар и да разработим стратегии, които отговарят по-добре на нуждите на клиентите в Китай“, изтъква главеният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида.

Обособяването на развойния център е продължение на съвместните усилия на компанията с Tsinghua от 2016 г., които се фокусират върху интелигентната мобилност и технологиите за автономно управление на превозните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още