IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota е готова да помогне на Daihatsu да компенсира доставчиците за спрените заводи

Групата ще предостави помощ, ако нейното звено поиска такава, споделя главният комуникационен директор на Toyota Джун Нагата

16:35 | 28.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor Corp. е готова да помогне на дъщерното си дружество Daihatsu Motor Co. да плати за щети, причинени от резултатите от разследване, което разкри, че повечето от превозните му средства не са били правилно тествани за безопасност при сблъсък, съобщава Bloomberg.

Daihatsu преустанови доставките и спря дейността в своите съоръжения до януари, след като стана ясно, че автомобилният производител е манипулирал резултатите от тестове, датиращи от далечната 1989 г. По-рано тази седмица компанията обеща да компенсира доставчиците, с които има директни бизнес отношения.

„Toyota е готова да предостави пълната си подкрепа, ако Daihatsu поиска това“, изтъква главният комуникационен директор Джун Нагата пред журналисти в четвъртък.

Представители на Министерството на транспорта на Япония нахлуха в централата на Daihatsu в Осака миналата седмица. Междувременно властите в префектура Осака създадоха специален уебсайт за клиенти и фирми, засегнати от скандала, за да подават заявки за компенсации и да изразяват своите оплаквания.

По-рано тази седмица Daihatsu обяви, че ще компенсира 423 местни доставчици, тъй като заводите на подразделението на Toyota преустановяват дейност.

Говорител на компанията коментира, че Daihatsu ще компенсира доставчиците въз основа на постигнатите бизнес обеми в миналото и оценка на въздействието на спирането.

Разследване от трета страна, поискано от Daihatsu през април - когато за първи път се появиха предполагаеми нарушения, установи, че 174 проблема са идентифицирани във въпросните 64 модела автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още