IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на виетнамската VinFast за 2023 г. изостават от целите

Доставките през последните три месеца на 2023 г. обаче са се увеличили с 35% на тримесечна база

23:44 | 18.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският производител на електрически превозни средства VinFast заяви е доставил близо 35 000 автомобила през 2023 г., което изостава от целта му от най-малко 40 000 продажби, обвинявайки бавното приемане на този тип задвижване в някои региони, силната конкуренция и несигурната икономика, пише Ройтерс.

Доставките през последните три месеца на 2023 г. обаче са се увеличили с 35% спрямо третото тримесечие до 13 513 превозни средства, посочва компанията, част от конгломерата Vingroup.

VinFast, който започна да доставя своя електрически SUV VF 8 в Калифорния миналия март, обяви по-рано този месец план за създаване на производствени мощности и съоръжения за батерии в Индия. Освен това концернът има за цел да се разшири на повече пазари в Близкия изток, Южна Америка и Азия, включително в Индонезия.

„Регистрирахме значително увеличение на доставките на превозни средства през четвъртото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходните тримесечия“, споделя Тран Май Хоа, заместник главен изпълнителен директор на VinFast, отговарящ за продажбите и маркетинга.

„Въпреки това, на фона на предизвикателния пазар, скоростта на приемане на електрически превозни средства в определени региони е бавна, което води до по-малко доставки, отколкото очаквахме“, добавя тя.

Въпреки че VinFast не даде ясна разбивка на продажбите по пазари в четвъртък, около 60% от доставките на компанията през второто и третото тримесечие се отнасят до неговия филиал Green SM (GSM), базирана във Виетнам фирма за отдаване на коли под наем и таксиметрови услуги, която също се контролира от основателя на компанията майка на VinFast, Фам Нхат Вуонг.

През октомври високопоставен служител на VinFast сподели пред Ройтерс, че тази година компанията ще разшири продажбите си към GSM.

VinFast, която все още не е реализирала печалба, навлезе на пазара на електромобили в момент, когато цените на автомобилите бяха притиснати на фона на започналата ценова война от Tesla, която бързо се разшири на китайския пазар – най-големия в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още