IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъп ще оборудва американски фабрики на BMW с хуманоидни роботи

Машините на Figure ще бъдат интегрирани в производствените процеси през следващите 12-24 месеца, след като бъдат обучени да изпълняват специфични задачи

17:25 | 19.01.24 г.
Снимка: Figure
Снимка: Figure

Компанията за роботика Figure е подписала договор за партньорство с BMW Manufacturing за внедряване на своите хуманоидни роботи в завода на автомобилния производител в САЩ, докато все повече компании се обръщат към човекоподобните роботи, за да поемат определени физически задачи в глобалния тласък към автоматизация, пише Ройтерс.

Това бележи първата търговска сделка, подписана от стартъпа, откакто е основан през 2022 г. Въпреки че Figure не разкрива колко роботи ще използва BMW, партньорството ще започне с малки количества и ще се разшири, ако са постигнати целите за ефективност, споделя Брет Адкок, главен изпълнителен директор на компанията.

Хуманоидните машини ще бъдат разположени в завода на BMW в Спартанбърг, Южна Каролина, най-големият износител на автомобили в САЩ, в който в момента работят 11 хил. души. Те ще бъдат интегрирани в производствените процеси, включително в цеха за каросерии, ламарина и в складовото пространство през следващите 12-24 месеца, след като бъдат обучени да изпълняват специфични задачи.

Производители на автомобили от Honda до Hyundai от години експериментират с хуманоидни роботи, които извършват повтаряща се и опасна работа на производствените линии. Тесла наскоро пусна най-новия си хуманоид в разработка, Optimus Gen 2, като главният изпълнителен директор Илон Мъск прогнозира, че след две десетилетия в глобалната индустрия ще бъдат разположени милиард подобни машини.

Хуманоидните роботи със софтуер, базиран на изкуствен интелект (ИИ), се радват на подновен интерес от страна на инвеститорите, тъй като имат потенциала да се движат в широк диапазон и да се научат да изпълняват нови задачи като хората. Използваните в момента роботи обикновено са създадени за специфични задачи и не е ясно дали по-гъвкав робот, способен да изпълнява по-широк набор от услуги, ще се окаже жизнеспособен в реална среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още