IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ са заработили над 1000 нови зарядни станции през втората половина на 2023 г.

Засиленият темп на инсталиране на нови зарядни станции не се ограничава само до щатите, където най-бързо се налагат електромобилите

19:33 | 02.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обширните селски райони на Америка отдавна са предизвикателство за електрическите превозни средства, но електронните пустини в страната бързо изчезват. Само през втората половина на 2023 г. в САЩ са инсталирани близо 1100 нови обществени бързи зарядни станции, което представлява ръст от 16% спрямо предходния шестмесечен период, става ясно от анализ на Bloomberg Green.

Казано по друг начин: в момента в САЩ се пада по една зарядна станция за електромобили на всеки 16 бензиностанции.

„Това е един много вълнуващ момент“, изтъква Катрин Гарсия, директор на „Чист транспорт за всички“ в Sierra Club. „И мисля, че ще продължим да наблюдаваме тази траектория на растеж“, добавя тя.

Засиленият темп на инсталиране на нови зарядни станции не се ограничава само до щатите, където най-бързо се налагат електромобилите. Айдахо, например, въведе 12 нови бързи зарядни станции между юли и декември

Дълбокият юг също се включва в надпреварата. Общо Алабама, Арканзас, Мисисипи и Тенеси са инсталирани 56 нови станции през разглеждания период, което представлява увеличение на общата им зарядна инфраструктура с една трета. Флорида и Тексас вече се нареждат съответно на второ и трето място по брой на зарядните станции.

Засилен растеж в броя на бързите зарядни станции за електромобили в САЩ. Засилен растеж в броя на бързите зарядни станции за електромобили в САЩ.

„Някои от противниците на електромобилите използват изтъркани приказки, че инфраструктурата просто не е готова“, коментира Албърт Гор, изпълнителен директор на Zero Emission Transportation Association. „Но това пренебрегва факта, че има феноменален растеж“.

Гор казва, че много шофьори не осъзнават колко зарядни станции има около тях, просто защото обектите не са толкова забележими, колкото бензиностанциите.

Скоростта на въвеждане на нови зарядни станции няма да се забави скоро. По-голямата част от устройствата, добавени в САЩ миналата година, представляват инвестиции на компании, които залагат на електромобилното бъдеще. Тази година щатите ще започнат да отделят 5 млрд. долара федерални стимули, насочени към осигуряване на достатъчно обширна мрежа от зарядни устройства, която да ускори налагането на електрическите коли.

Целта, както е изложена в Националната програма за инфраструктура за електрически превозни средства, е да има по една бърза зарядна станция на всеки 50 мили (80 км) по основните пътни коридори на страната. Седем щата, включително Аляска, Хавай и Кентъки,  вече са започнали да разпределят  тези средства, а първата от федерално подкрепените станции заработи през декември точно на запад от Кълъмбъс, Охайо.

Карта на САЩ, изобразяваща с какъв темп различните щати възприемат зарядните станции. Графика: Bloomberg Карта на САЩ, изобразяваща с какъв темп различните щати възприемат зарядните станции. Графика: Bloomberg

Опциите за зареждане също ще се увеличат тази година, тъй като Tesla Inc. започва да предоставя своята мрежа от супербързи станции, известна като Supercharger, за превозни средства, произведени от други автомобилни концерни. Компанията е отговорна за малко повече от една четвърт от всички станции за бързо зареждане в САЩ.

Саманта Хюстън, старши анализатор по въпросите за превозните средства в Съюза на загрижените учени, казва, че вълната от нови зарядни устройства ще помогне да се подкрепи търсенето на електромобили. Междувременно икономичността на експлоатацията на зарядна станция се подобрява благодарение на по-големия автопарк от електрически коли и цените.

„Всички тези неща създават укрепващ благоприятен цикъл за ускоряване на прехода“, изтъква тя, „което е добре, защото трябва да постигнем възможно най-голям напредък възможно най-скоро, както за климата, така и за местното качество на въздуха”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още