IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът на Tesla край Берлин спря работа заради предполагаем палеж наблизо

Огънят е подпалил електрически стълб в поле близо до обекта рано във вторник сутринта

13:03 | 05.03.24 г. 2
Снимка: Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images
Снимка: Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images

Европейската гигафабрика на Tesla до Берлин е спряла производството и е оставена без електроенергия, след като предполагаем палеж подпали електрически стълб в поле близо до обекта рано във вторник сутринта, съобщава Ройтерс.

Полицията съобщи, че пожарната работи за потушаването на пожара в района югоизточно от германската столица, като добави, че пожарът не се е разпространил в самия завод на Tesla.

Говорител на американския производител на електрически превозни средства потвърди, че производството е спряно и служителите в обекта са евакуирани. Акциите на Tesla във Франкфурт поевтиняха с 2,8% сутринта.

Полицията разследва възможен палеж в района, който беше в центъра на екологичните протести срещу планираното разширяване на завода на Tesla.

Засега те не желаят да потвърдят съобщенията в медиите, че са били разположени и екипи за обезвреждане на бомби, след като службите за спешна помощ са открили табела с надпис „тук са заровени боеприпаси“.

Работници на енергийната компания E.ON, която отговаря за присъединяването на централата към мрежата, отстраняват повредата на стълба за високо напрежение, който е прекъснал електричеството в района, съобщиха от компанията.

Амбициите на Tesla да разшири своя завод, който има капацитет от около 500 хил. автомобила годишно, се сблъскаха с отпор, когато местните жители отхвърлиха предложение за изсичане на дървета за разширяването.

Американският производител на електромобили иска да удвои капацитета на обекта до производство на батерии от 100 гигаватчаса и 1 млн. автомобила годишно, подготвяйки го за доминация на европейския пазар.

Екологичните активисти построиха и се нанесоха в къщи на дървета в залесената зона, която очакват да бъде изчистена, ако разширението продължи.

Говорител на Robin Wood, една от групите, които протестират срещу разширяването, каза, че не знаят какво може да е причинило инцидента.

„Ние сме напълно изненадани от ситуацията“, каза говорителят по телефона, добавяйки, че пълно изявление ще бъде направено по-късно.

Гражданите в Грюнхайде миналия месец гласуваха против предложението за изсичането на достатъчно гора, за да може компанията да построи допълнителни логистични пространства като гара и складове, оставяйки на местните власти да решат как да процедират.

Увеличаването на производството на завода се забавя, въпреки че производителят на автомобили произведе 6000 автомобила за седмица за първи път през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 месец
Зелените талибани се борят със зеленото бъдеще на автомобилния транспорт? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още