IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla повишава цените на някои коли Model Y в САЩ

Ръстът е при автомобилите със задно задвижване до 43 990 долара, както и на варианта за дълги разстояния от същия модел до 48 990 долара

17:15 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Tesla повиши в петък цените на някои превозни средства Model Y в САЩ с 1000 долара, според информация на сайта на компанията, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Американският производител повиши цената на автомобилите си Model Y със задно задвижване до 43 990 долара, както и на варианта за дълги разстояния от същия модел до 48 990 долара.

Цените на Model Y Performance и други модели остават непроменени, според уебсайта на Tesla.

През февруари автомобилостроителят намали временно цените на някои от автомобилите Model Y близо месец след като понижи цените в Европа и Китай.

"Това е основният проблем на производството: заводите се нуждаят от постоянно производство, за да постигат ефективност, но потребителското търсене е сезонно", заяви главният изпълнителен директор Илон Мъск миналия месец в отговор на публикация на Tesla в социалната мрежа X, заявявайки, че цените ще нараснат през март.

Купувачите в САЩ са заложили на хибридни автомобили вместо на електрически превозни средства през изминалите няколко месеца, за да избегнат по-високите разходи и преди някои модели да загубят своите федерални данъчни кредити поради изискванията, заложени в Закона за намаляване на инфлацията.

През януари Tesla предупреди за "значително по-нисък" растеж на продажбите тази година, тъй като се съсредоточава върху производството на следващо поколение електрически превозни средства с кодовото наименование Redwood.

Последното увеличение на цените може да се яви като облекчение за маржовете на печалба на производителя на електрически автомобили, които вече са засегнати от ценовата война с конкуренти, започнала преди година.

Акциите на "Тесла" се понижиха с 18,75 на сто тази година. Минути след 17 ч. българско време книжата се разменят за 200 долара, което е спад от 0,9%.

Tesla представи в петък също и нови инициативи, включително застрахователни субсидии за "ухажване" на китайските потребители, предаде Ройтерс. Американският гигант води продължителна ценова война срещу утвърдени конкуренти като BYD на най-големия автомобилен пазар в света - този в Китай.

Клиенти, които се сдобиват със съществуващи запаси от седани Model 3 и високопроходими автомобили Model Y ще имат право на стимули на максимална стойност от 34 600 юана (около 4800 долара), се посочва в публикация в социалната мрежа Weibo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още