IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Tesla вероятно е на години от следващата си фаза на растеж

Разходите по изграждане на новия модел ще намалеят от 28 000 долара на 20 000 долара, изтъкват служители на Evercore

21:03 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. вероятно е на години от пълното внедряване на нов, по-достъпен модел - цел, изпълнението на която ще отнеме повече време, отколкото предполага Wall Street, предупреждават анализатори от Evercore след обиколка на фабриката на концерна в Тексас.

Крис Макнали, един от анализаторите, поставя под въпрос изпълнението на най-оптимистичния сценарий за реализиране на по-достъпен електромобил на Tesla, известен към момента като Model 2, през 2026 г. чрез изграждане на 1 млн. превозни средства. Според Макнали по-вероятният обем е около 500 хил. бройки, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск казва, че Tesla е „между две големи вълни на растеж“, като първата е подкрепена от седана Model 3 и кросоувъра Model Y, а втората се очаква с идването на по-евтин електрически автомобил от следващо поколение. Концернът очаква да започне производството на този електромобил към края на 2025 г. в завода си в Остин.

Разходите по изграждане на новия модел ще намалеят от 28 000 долара на 20 000 долара и вероятно колата ще предлага пробег от 400 км с едно зареждане на батерията. Превозното средство няма да разполага с характерния за колите на Tesla стъклен покрив, пише Макнали.

Сега Evercore очаква Tesla да достави около 2,7 млн. автомобила през 2026 г.

Междувременно стана ясно, че компанията се готви да започне да доставя своя спортен модел Roadster през следващата година.

Tesla представи Roadster, четириместен автомобил, задвижван от батерии, в края на 2017 г., който първоначално трябваше да бъде пуснат на пазара през 2020 г.

През 2021 г. Мъск измести дебюта на Roadster до 2023 г., като се позова на пречките в глобалната верига на доставки. През 2023 г. Мъск каза, че Tesla се надява да започне производството на своето дълго отлагано следващо поколение електрически спортен автомобил Roadster през следващата година.

Мъск посочи, че моделът ще ускорява от 0 до 97 км/ч за по-малко от секунда. Колата ще предлага пробег от 1000 км с едно зареждане на батерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още