IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия все повече се отдалечава от целите за вредните емисии

Ако иска да постигне нужния напредък, страната трябва да отчете шесткратно увеличение на продажбите на електромобили до 2030 г.

12:36 | 13.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия се нуждае от рязък обрат в темпа на продажбите на електрически превозни средства, ако иска да има постигне целите си за вредните емисии, предупреждава ново проучване, цитирано от Bloomberg.

Продажбите на нови електромобили ще трябва да нараснат четворно през следващите три години и да се увеличат шесткратно до 2030 г., за да може Германия да постигне целта да разполага с 15 млн. такива превозни средства по пътищата, изтъква лобистката група BEE, свързана със сектора на възобновяемата енергия.

По-вероятният сценарий е страната да има само 10 млн. електрически коли и да изостане с около една трета от целта си за емисиите на парникови газове, твърди BEE.

Транспортният сектор се превърна в основен изоставащ фактор в борбата на Германия за намаляване на замърсяването на въздуха.

BEE се застъпва за ограничаване на емисиите чрез стимули за обществения транспорт, увеличаване на използването на синтетични горива и селскостопански биогорива и за налагане на общо ограничение на скоростта по магистралите в страната. Дори ако Германия успее да пусне целевото количество електрически автомобили по пътищата, транспортният сектор вероятно няма да постигне целите си за емисиите и ще се нуждае от подкрепа от други подобни мерки, изтъква лобистката група.

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек призна миналия месец, че „няма да достигнем целта от 15 милиона (електромобила) до 2030 г.“, когато посети завод на Mercedes-Benz в Берлин. „Техническото развитие и преди всичко социалното приемане не се развиват линейно“, изтъкна той.

Един от основните програми пред по-широкото приемане на електромобилите сред германците е фактът, че приблизително половината от хората живеят в жилища под наем, като изграждането на лична зарядна инфраструктура е трудно начинание, дори когато наемодателят е склонен да се ангажира с това. Освен това три четвърти от германците живеят в градове с екологичен местен транспорт и са по-склонни да използват електрически велосипеди или споделени автомобили, отколкото да притежават електромобил.

Правителството на Германия заяви в своето коалиционно споразумение, че се стреми по пътищата да има „най-малко 15 млн. напълно електрически пътнически превозни средства през 2030 г.“, но министърът на транспорта Фолкер Висинг оттогава разшири условията, за да включи както електрически, така и хибридни автомобили.

Слабото представяне на германския пазар предизвиква особена загриженост сред производителите на автомобили, като темпът на растеж на регистрациите на нови електрически автомобили в страната се забавя до 11,4% през 2023 г. от 30% за предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още