IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са залозите на автомобилните концерни за електромобилите?

Редица концерни вече представиха свои стратегии за електрификация, но плановете им се различават както по мащаби, така и по крайна дата

17:06 | 03.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Автомобилната индустрия пое по пътя към електрическата мобилност. Това е факт, в който никой не се съмнява. Международните автомобилни производители, един по един, започнаха да представят планове за налагане на електрическите превозни средства и постепенното премахване на конвенционалните автомобили, снабдени с двигател с вътрешно горене. Докато се случва това хибридните коли, които предлагат по-ниски нива на емисии и определен пробег с електричество, се възприемат като природния газ в енергетиката – мост между петролните автомобили и безвъглеродните превозни средства.

Някои автомобилни компании стигнаха още по-далеч като определиха краен срок за двигателя с вътрешно горене, след което продължават с продажби само на електрифицирани модели. Други посочват дати, след които спират разработването на конвенционални автомобили. 

Но националните и наднационални регулации, както и призивите за борба с климатичните промени от екоактивисти и инвеститори не са единствените причини за промяната в посоката на развитие за традиционните автомобилни концерни. Всъщност през последните години те се сблъскват със засилващата се конкуренция в лицето на новопоявилите се разработчици на електрифицирани превозни средства – стартъпи, чиято оценка често надминава пазарната капитализация на някои от големите играчи в бизнеса.

Основният дразнител на производствените лидери в индустрията, като Volkswagen, Toyota и General Motors, е Tesla, която, макар все още да се бори да достигне годишно производство от един милион превозни средства, може да се похвали с пазарна оценка от над 1 трлн. долара, повече от общата капитализация на останалите девет автомобилни компании в топ 10.

Докато хибридните технологии, в това число плъгин хибридите, меките и чисти хибриди, се възприемат като временно решение към пълната електрификация на автомобилната индустрия, изцяло електрическите автомобили, или BEV (battery electric vehicle) и водородните електромобили (при които електричеството се произвежда посредством водородни горивни клетки) са крайната цел за сектора, тъй като не отделят емисии по време на работа.

Но скоростта, с която автомобилните компании се насочват към електромобилите, е различна и това личи от техните планове за електрификация и крайните дати, които посочват в тях.

Bentley

Британският производител на премиум автомобили изненадва анализаторите, залагайки всичко в прехода към електрическа мобилност. Базираната в Лондон компания обяви, че ще електрифицира своето портфолио до 2026 г., като това включва и присъствието на плъгин хибриди, като до 2030 г. се очаква дори и този тип превозни средства да отпадне, което означава без повече ауспуси и изгорели газове.

Според главния изпълнителен директор Адриан Холмарк „бъдещето на Bentley ще бъде изцяло електрическо. До 2030 г. няма да се произвеждат и продават повече автомобили с двигатели с вътрешно горене“.

„Ние не работим само върху една електрическа кола, а върху цяло семейство електрически автомобили”, изтъква той.

Първият електромобил на Bentley ще се появи на пазара през 2025 г. като се очаква превозното средство да представлява SUV, изграден върху платформата Artemis на Volkswagen Group.

BMW

Баварският концерн е най-въздържан от всички германски производители по отношение на агресивната и пълна електрификация на продуктите. Още в средата на октомври компанията обяви, че ще бъде подготвена за всяка забрана на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г. нататък, но няма да се откаже от разработването на тази технология.

"Ще бъдем готови за забрана на двигателя с вътрешно горене. Ако на регион, град, държава му хрумне да забрани конвенционалните автомобили, ние има какво да предложим", посочва главеният изпълнителен директор на BWM Оливер Ципсе по време на конференция в град Нюртинген. "BMW Group не се притеснява от това. Дали това е добра идея е друг въпрос....", добавя той.

Според Ципсе развитието на конвенционални двигатели ще продължи, като търсенето на такива автомобили „ще остане стабилно още много години“. Той изтъкна, че повечето от най-продаваните модели на BMW разполагат с плъгин версия, включително сериите X.

Но BMW несъмнено е поел пътя към изцяло електрическите коли. През март Ципсе заяви, че до края на 2025 г. компанията ще достави на клиентите си общо около два милиона напълно електрически превозни средства.

„Ние също така ще увеличим продажбите си на напълно електрически модели с над 50% годишно през следващите няколко години – повече от 10 пъти спрямо продажбите за 2020 г.“, подчертава Ципсе.

Концернът се стреми да повиши дела на електромобилите до около 50% от глобалните си продажби до 2030 г. Електрическият SUV iX и седанът i4 бяха пуснати в продажба, за да подчертаят намеренията на BMW.

Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Преди стотина години електромобилите са били преобладаващи, към 60% от всички автомобили. Какво стана после, та се загубиха като старите пари? Никой не си дава сметка, че причините, довели до пълното им отпадане, продължават да си съществуват. И колкото и да им се иска на Гретеноидите да подкарат стадото на електрокари, това ще е възможно само за избран кръг от човекоп0добни. Какво ще стане с прост0людието вижте в Китай. За незнаещите жокер - там има въведени квоти за нови автомобили. И още много "приятни" изненади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още