IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на чипове не позволява на автопроизводителите да си поемат въздух

С наближаването на края на годината прогнозите за доставките на полупроводници стават по-мрачни

17:25 | 02.01.23 г. 12
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Малко след това Toyota сви своя глобален производствен план за юли с 50 000 превозни средства, тъй като недостигът на полупроводници и прекъсванията в доставките на части заради COVID-19 продължиха да ограничават дейността ѝ. Предвиденото за юли производство на 800 хил. превозни средства изостана значително от необходимия темп от 900 хил. автомобила, за да може компанията да постигне целта да изгради 11 млн. превозни средства през 2022 г.

От Mercedes също смениха тона, сигнализирайки, че кризата с чиповете няма да отшуми преди 2023 г. "Ситуацията с полупроводниците остава проблематична и ще бъде предизвикателство за индустрията през тази и следващата година", прогнозира главният изпълнителен директор на германския автомобилен производител Ола Калениус по време на конференцията на Reuters Automotive Europe в Мюнхен.

Мрачни прогнози споделиха и представители на италианския синдикат FIM CISL, според които глобалният срив на доставките на полупроводници може да коства на Stellantis  до 220 хил. превозни средства изгубено производство само в Италия през настоящата година. FIM CISL заяви през юли, че Stellantis е произвел в страната 351 890 автомобила през първата половина на тази година, което е с около 14% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Заводът на Opel край Сарагоса, Испания, спря работа през август заради липсващи доставки на полупроводници, което подчерта мащаба на проблема сред марките на Stellantis.

По същото време AutoForecast Solutions сподели нова прогноза, според която производствените загуби от недостига на чипове в световен план ще достигнат 3,9 милиона автомобила през 2022 г., като само за Европа нереализираните обеми достигат 1,4 млн. броя. Пазарните експерти не очакват значително подобрение на ситуацията преди средата на 2023 г.

В същото време Toyota продължи да се отдалечава от своите оптимистични цели от началото на годината, като понижи производствената си цел за октомври с 6,3% до около 750 хил. автомобила поради продължаващия недостиг на полупроводници. Предишната оценка на японската автомобилна компания беше за 800 хил. превозни средства. Toyota заяви, че запазва своята производствена цел за фискалната година, приключваща в края на март 2023 г., в размер на 9,7 млн. автомобила – значителен спад спрямо първоначално обявените 11 млн. превозни средства.

Въпреки мрачните перспективи автомобилните компании и техните доставчици сякаш се научиха да живеят с кризата, прехвърляйки част от тежестта и щетите върху потребителите, които бяха готови да плащат повече за желаните модели.

В началото на октомври главният изпълнителен директор на автомобилния концерн Stellantis Карлос Таварес заяви, че веригата на доставки на полупроводници ще остане под натиск от нарушеното производство до края на следващата година, след което ще претърпи леко облекчаване.

С наближаването на края на годината прогнозите за доставките на чипове започнаха да стават още по-мрачни, като ново проучване на AutoForecast Solutions показа, че общите производствени загуби за индустрията през 2022 г. ще достигнат 4,4 млн. превозни средства. Ситуацията няма да е много по-добра догодина. Според анализаторите загубите ще достигнат 3 млн. автомобила.

Междувременно анализ на McKinsey показва, че общите приходи от автомобилни чипове могат да нараснат от 41 млрд. долара през 2019 г. до 147 млрд. през 2030 г., като три области - автономно шофиране, свързаност и електрификация – ще стимулират по-голямата част от търсенето, генерирайки 129 млрд. долара приходи, или около 88 процента от общите приходи от продажбата на автомобилни чипове до  края на десетилетието.

Истината е, че недостигът на чипове подчертава стремежа на глобалната автомобилна индустрия към електрификация и превръщането ѝ в базиран на технологиите и интернет сектор по подобие на компаниите от Силициевата долина. Този преходен период може да продължи с години, докато концерните не успеят да наложат контрол над веригата на доставки, диверсифицирайки се технологично и ресурсно от Азия и по-конкретно Китай, чиито компании вече посягат за дял от пазара в Европа. Сега традиционните производители трябва да вземат пример от стартъпите, които предлагат технологии, но не разполагат с необходимата производствена база, и да обединят усилия било то под формата на съвместния предприятия, или друг вид партньорства, за да достигнат следващото ниво на развитие. А всичко това минава през осигуряването на стабилни доставки на полупроводници и свързаните с тях компоненти и технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 02.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Жигулето връви с въже връзано на дроселовата клапа.Умнокрасивите се движат с Electronic throttle control (ETC) is an automobile technology which electronically "connects" the accelerator *** to the throttle, replacing a mechanical ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
In optics, a thin film is a layer of material with thickness in the sub-nanometer to micron range.https://en.wikipedia.org/wiki/Thin-film_interference
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Achtung
преди 1 година
При DRAM и HAND чиповете вече има свръх производство, цените падат, производителите съкращават производство, логическите чипове ще последват с малък лаг от няколко месеца. Съвсем скоро автомобилопроизводители ще се озоват от другия край на махалото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 7
aldy
преди 1 година
@*** Не става въпрос за надпревара с TSMC и Samsung, които използват холандските литографи. РФ и сега сама прави чипове до около 40 нм, които са годни за повечето приложения. Но заявката е за ПРАВЕНЕ на такива литографи с разрешение 1 нм. И Урсула ФЛ да се излага с плоски майтапи от рода, че РФ взима некви си чипове от перални, за нея е простено, че е акушерка. Но не е порсено за Председател на ЕК, щото тоя "преседател" започва да дрънка на тенеке.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС То и газчица и петролец си спомням преди няколко месеца дрънкахте ,че нямало да има...Гал,фони, суровини има навякъде по света, но важен е акълът, пък на територията на Северната джамахирия той е най-кът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
Програмистчетата да пишат на езиците от ниско ниво че принтерете на транзистори не моа смогнат на длинный кодhttps://***.qt.io/embedded-development-talk/embedded-software-programming-languages-pros-cons-and-comparisons-of-popular-languages
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
галфон
преди 1 година
До: aldy,Може,не съм чак толкова запознат с темата.Ако си прав научих нещо ново,но доколкото съм чел най-напред са TSMC и Samsung ,които вече използват литография с 2 нм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 10
aldy
преди 1 година
В автомобилите не се използват чипове с технология под 30 нанометра. Повечето са още по-лесни за производство. Но имам съмнения не само за неона, а и за силициевите подложки от свръхчист силиции. А рашата вече има работещи прототипи на безмаскова литография с разрешение до 1 нм. Използват лазер на ксенон. Другите използват лазери на неон. А огледалата и лещите на холандските машини доскоро бяха руска майстория. Сега не знам какво е станало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 8
галфон
преди 1 година
Няма причина копейките да са така превъзбудени,защото паладий се произвежда и в Южна Африка ,а неон произвежда най-много Китай.Русия пращаше своя неон за пречистване и експорт в Украйна в Мариупол и Одеса ,но сега всичко е спряло заради разрушенията.По-скоро руската икономика ще пострада повече поради липсата на достатъчно чипове,които и Китай не им продава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Може да ползват климатично неутралните електродъгови пещи на Кремиковци за Рулонна сталь сталевий прокат, що випускаться у вигляд рулонв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още