IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNEF: Ръстът при продажбите на електромобили вероятно ще се забави през 2023 г.

Основните икономики че инсталират рекорден брой зарядни станции през тази година

22:07 | 12.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Всяка година екипът от анализатори на BloombergNEF прави пауза, за да обмисли какво се е случило в индустрията и да направи някои прогнози за това какво може да се очаква занапред. Всяка година носи своите предизвикателства и 2023 г. не прави изключение, като икономическата несигурност и геополитическото напрежение нарастват, а политическият пейзаж се променя.

BNEF очаква три основни промени на пазара на електромобили през тази година.

Продажбите отново отчитат рекордно големи обеми, но темпът на растеж се забавя

BNEF очаква приемането на електромобили да продължи да нараства през 2023 г., но с малко по-бавни темпове в сравнение с последните две години, когато продажбите скочиха от 3,2 млн. броя през 2020 г. до повече от 10 млн. броя през 2022 г. Новата прогноза показва, че продажбите на електромобили ще нараснат тази година до 13,6 млн. броя, като делът на изцяло електрическите модели ще бъде 75%.

Китай отново ще доминира с 8 млн. продажби въпреки постепенното премахване на субсидиите от страна на Пекин. САЩ са готови за година на пробив поради комбинацията от нов производствен капацитет и обновени федерални данъчни стимули. С около 1,6 млн. продажби през 2023 г. САЩ все още ще бъдат доста зад Европа по отношение на налагането на електрическото задвижване, но разликата все пак започва да се топи. Ръстът на продажбите ще бъде скромен в Европа, тъй като традиционните концерни се готвят за ново затягане на регулациите за емисиите през 2025 г., докато китайските производители ги притискат с нови модели. Последните вече представляват над 10% от пазара на електромобили в региона.

Забавяне в ръста на продажбите на електромобили, Източник: BNEF Забавяне в ръста на продажбите на електромобили, Източник: BNEF

Към момента по пътища има около 27 млн. електрически коли в световен мащаб, а до края на годината техният брой трябва да нарасне до над 40 млн. Дори тогава елкетромобилите ще представляват само около 3% от световния автопарк, но все пак представлява огромен скок спрямо по-малко от процент през 2020 г.

Но BNEF предупреждава, че поради растящия си дял при общите продажби електромобилите все по-тясно се обвързват със състоянието на глобалната икономика, която в момента буксува.

Електрическите търговски превозни средства също напредват

Продажбите на микробуси и камиони с нулеви емисии ще продължат да нарастват бързо, като се очаква да достигнат почти 600 000 броя в световен мащаб през 2023 г., което е с над 80% повече спрямо данните от 2022 г. От 2020 г. продажбите са скочили почти четири пъти на фона на до голяма степен стагниращия пазар за търговски превозни средства. Този сегмент се използва много по-интензивно от леките автомобили, така че електрифицирането му може да доведе до големи намаления както на емисиите, така и на търсенето на петрол, изтъка BNEF.

Китай се очаква да остане лидер по продажби с приблизително два пъти повече продадени електрически ванове и камиони в сравнение с Европа. Друг пазар за наблюдение е Южна Корея, където продажбите на електрически леки търговски превозни средства приближават 25% от пазара дори след изтичането на щедрите субсидии.

Нова рекордна година за електрическите търговски превозни средства. Източник: BNEF Нова рекордна година за електрическите търговски превозни средства. Източник: BNEF

САЩ може да се превърнат в основен пазар за ванове и камиони с нулеви емисии. След слабите продажби през предходните години има признаци на промяна: купувачите правят големи поръчки от компании като BrightDrop на General Motors, Volvo Truck, Tesla, Daimler Truck и други играчи, като в много случаи доставките вече са стартирани. В същото време в страната се разработват едни от най-амбициозните проекти за зареждане на тежкотоварни електромобили, като някои станции ще заработят още тази година.

Броят на зарядните станции нараства до 4,1 млн. броя в световен мащаб

Годишният темп на инсталиране на зарядни станции нараства двукратно до близо 1 млн. броя през 2022 г. спрямо 450 000 броя година по-рано. BNEF очаква броят на станциите през тази година да нарасне с 1,3 млн. до общо 4,1 млн.

Нараства броят на публичните зарядни станции. Източник: BNEF Нараства броят на публичните зарядни станции. Източник: BNEF

Глобалният растеж при зарядните станции ще зависи до голяма степен от китайската индустрия, която и тук е лидер по обем на инсталации. Европа и Северна Америка изостават значително, но също се очаква да отчетат рекордна година по отношение на броя на новоинсталираните устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още