IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колите на бъдещето - авангардни технологии навлизат в света на автомобилите

Тъй като автомобилите стават все по-свързани и технологично напреднали, те ще работят повече като смартфони на колела

07:45 | 02.01.24 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилните производители се насочват към електричеството и едновременно с това увеличават свързаността на своите автомобили – добавяйки функции, интерфейси и операционни системи, познати от нашите смартфони и таблети, пише Wall Street Journal.

Цялата тази свързаност идва с потенциални клопки. „Като цяло сигурността е все по-голямо предизвикателство“, коментира Сам Абуелсамид, старши анализатор в консултантската фирма Guidehouse Insights. „Тъй като превозните средства стават все по-свързани, при тях се появяват повече варианти за атака“, добавя той.

Но тези разработки също така ще стимулират осезаеми промени в начина, по който персонализираме и пътуваме с колите си. Ето един поглед към някои от новите и изненадващи начини, по които можем да използваме нашите автомобили:

Платно на колела

Нововъзникващите технологии могат да позволят нови приложения за екстериора на автомобила. Германският концерн BMW създаде експериментално повърхностно покритие, импрегнирано с „дигитално мастило“, подобно на използваното в електронни четци като Kindle. Когато през този пласт премине електричество, то може да създаде пикселни шарки - статични или движещи се - в 32-цветен спектър. И постига това, за разлика от LCD екраните, с ограничено потребление на енергия, което е важно за пробега на електрическите превозни средства.

„Електронното мастило е двустабилно“, казва Стела Кларк, инженер по изследвания и иновации в BMW. „Това означава, че когато приключи с промяната на цветовете, покритието изобщо не се нуждае от енергия“, добавя тя.

Тази технология има множество практически приложения, изтъква Кларк. Може да реагира на времето - например да направи колата черна, за да абсорбира топлината, или бяла, за да отразява светлината. Или може лесно да показва информация като състоянието на батерията.

В автоматизираните автомобили покритието може също да сигнализира относно намеренията на шофьора на други (човешки) участници в движението. „Например, ако превозно средство е спряно, за да вземе пътник, или се готви да потегли“, посочва Абуелсамид от Guidehouse Insights.

Колата като портфейл

Радиочестотните идентификационни етикети, свързани с вашата кредитна карта, като E-ZPass, вече позволяват на вашия автомобил да плаща пътни такси. Но скоро може да използвате автомобила си като заместител на кредитна карта, за да пазарувате директно от шофьорската седалка.

Тази нова категория „плащания в автомобила“ вече се използва в приложения, свързани с автомобилите, като паркиране и зареждане на батерията. Автомобилните производители се стремят да разширят тази възможност и в други сфери.

„Смятаме, че има възможност в автомобилното пространство“, изтъква Джим Никълс, вицепрезидент на отдела за потребителски продукти и технологии във Volvo. „Искаме колата да се държи точно като Apple Wallet. Още един начин за сигурно предаване на информация и плащане“, добавя той.

Разбира се, навигационната система на вашия автомобил също може да показва търговски промоции въз основа на близостта до рекламни партньори. „Може да ви даде информация, когато сте близо до Starbucks. Например, да ви даде 20% отстъпка“, споделя Ед Ким, президент и главен анализатор в консултантската фирма AutoPacific.

Целта тук не е само удобството, тъй като търговците на дребно и автомобилните компании могат да вземат комисиони, когато се извършва покупка от автомобил. „Това е потенциално много доходоносно и за двете страни“, добавя Ким.

Безжични актуализации

Превозните средства все повече ще се определят от техните бордови софтуерни системи. Това означава, че докато автомобилните производители разработват надстройки и корекции за тези системи, новият код може да пристигне под формата на безжични актуализации, или OTA. Автомобилите могат да свалят новите надстройки за една нощ, както смартфоните, които получават актуализация на операционната система.

Това може драстично да промени връзката между потребителите и автомобилите, смята Васим Бенсаид, вицепрезидент на отдела за разработване на софтуер в производителя на електрически автомобили Rivian.

Последна актуализация: 23:03 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
И колите стават все по-досадни за шофиране, а в някои случаи са си направо дразнещи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 3 месеца
До: zelka007 те за това са написали че ще е като смартфон :):) .... уви от дълги години не се набляга на качеството, но това е проблем с всички видове стоки. но кво да се прави... всички регулаторни комисии отдавна са корумпирани и дремат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 3 месеца
До: cyclop и тая кола беше бензинова, нали? :D:D ... те също имат софтуер който се ъпдейтва регулярно.... но от къде да знаеш, като още дрънкаш на баща ти жигулата.... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
cyclop
преди 3 месеца
Екстра, оня ден обикаляше по мрежите клипче с една модерна бракма, дето не щяла да тръгне, понеже не можела да си ъпдейтне софтуера. Трагичният бъдещ свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
zelka007
преди 3 месеца
наблъскването с електроника и комерсиализирането й не ги прави по-ефективни колите , единствено спомага за "дрането" ... еле па тва с платените актуализации ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още