IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скептицизмът на Европа към електромобилите набира скорост

Ако ЕС иска да постигне целите си за дела на електромобилите до 2030 г., не трябва да удря вноса на китайски модели

06:55 | 29.01.24 г. 11
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Оптимизмът сред европейците относно електромобилите се охлажда, тъй като неочаквани недостатъци помрачават перспективите пред това задвижване в региона, пише Forbes.

Очаква се продажбите на електромобили да се ускорят отново до 2025 г. Това не е изненада, тъй като Европейският съюз (ЕС) планира да спре търговията с нови леки коли с двигатели с вътрешно горене чрез все по-строги ограничения относно емисиите на въглероден диоксид до 2035 г.

Междувременно настоящата загуба на инерция при електромобилите донякъде се дължи и на факта, че Германия, най-големият автомобилен пазар в Европа, прекрати субсидиите за този вид задвижване на 18 декември. Страната е отговорна за около 25% от продажбите в региона.

Потенциалните купувачи откриват, че много от обещаните ползи от закупуването на електрически модел в действителност не се реализират. Едно голямо намаление на цените може да ги убеди да закупят превозно средство с батерия. Междувременно експертите смятат, че продажбите на електромобили ще нараснат четворно до 2030 г.

Според Мат Шмид от Schmidt Automotive Research, продажбите на електромобили в Западна Европа ще стагнират за кратко през 2024 г., завършвайки годината при общи обеми от 1 935 000 броя в сравнение с 1 899 700 броя през 2023 г., при пазарен дял от 16,4%.

Подкрепени от затягането на правилата на ЕС за емисиите, продажбите на електромобили ще се увеличат през 2025 г. до 2,6 млн. броя и до 9,2 млн. броя през 2030 г.

Консултантската фирма Jefferies обяви през декември, че продажбите на електромобили в цяла Европа ще достигнат 8,9 млн. броя през 2030 г., въпреки че това изостава малко от прогнозата от предходния месец за 9,3 млн. продажби. Декемврийският доклад на инвестиционната банка UBS междувременно прогнозира продажби от 9,6 млн. броя през 2030 г. за Европа.

Тези прогнозирани увеличения са колосални и ще трябва да се намерят много решаващи фактори, които да подкрепят това. Откъде ще дойдат огромните количества скъпи и оскъдни минерали за четворно увеличение на броя на батериите в тези превозни средства? Няма ли това да доведе рязко до по-високи цени на клетките и съответно на електромобилите, вместо очаквания паритет с конвенционалните модели? Ако искаме да постигнем пазарен дял на електромобилите от 80% за ЕС и Великобритания, цените на колите с това задвижване трябва да паднат драстично.

Инвеститорите започват да се притесняват от свързаните рискове. Миналата година Ford, General Motors, Volkswagen и Mercedes бяха принудени да преразгледат в низходящата посока плановете си за електрификация, тъй като се натрупаха големи запаси от непродадени превозни средства, особено в САЩ.

Защитниците на екологичния транспорт ни увериха в ползите, гарантирани от притежаването на електромобил, но много от тях се разминават с реалността. Същите обявиха, че да притежаваш електрически модели ще бъде много по-евтино от такъв, задвижван с двигател с вътрешно горене. Това може да е вярно един ден, когато се появят твърдотелните батерии, но цените вероятно ще останат далеч над тези на конвенционалните модели поне за известно време.

Разходите за ремонт също остават твърде високи, тъй като няма достатъчно висококвалифицирани техници за това задвижване.

Последна актуализация: 02:36 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 3
aldy
преди 2 месеца
все по-строги ограничения относно емисиите на въглероден диоксид === Аре на "зеления хайвер"! СО2 бил опасен газ. Щели да го заравят в земята. И като го ликвидират напълно сещат ли се какво ще стане? Не че е възможно, но все пак? Всичките растения ще измрат. Производството на О2 рязко ще намалее. Хора и животни ще започнат да ***. Ето това е да си купуваш "зелен хайвер". Слава Богу, това е невъзможно, ама новите Бендеровци ще съдират по 5 кожи от простолюдието. И с право. Сега им е паднало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
aldy
преди 2 месеца
Къф скептицизъм, ве? Ток в контакта бол. Пускаш дългата жица от 14 етаж на блока и си зареждаш на воля. Нема проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 5
doba
преди 2 месеца
Едно време Запада ни налагаше санкции като спираше износът на технологии към нас, сега обратното - спира вносът на новости и продукти от Китай и Юго-Изтока към него. Какви времена доживях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 2 месеца
До: cyclop очевидно с тази статия китайците искат да ни кажат да не обмитяваме вноса, t.e. платена поръчка и ти клъвна.... класически шаран. :):) дай му пропаганда да пие на нашия! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Tikva007 А дано , ама надали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 месеца
До: zelka00: Защо, ти мислиш да спираш ли? Хайде, дай Боже! Не натрупа ли вече за пенсия? Имаш ли спомен, ти от кога дращиш тук? Костенурките за теб разказват приказки на децата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 34
zelka007
преди 2 месеца
До: cyclop ... хаха ... виж реалността как седи при теб ... :))) ... тва на снимката към материалът е последният golf в историята , деветка , и последният с ДВГ ... ти има слаба вероятност след около 25г да притежаваш такъв ... щото актуалният 2024 golf 2.0 gti топ модификацията е над 100 бона нов ... и е последният с ръчни скорости ... колко още има да дращиш тука из форума омбре , не е истина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 8
evlogi
преди 2 месеца
Глупости.По-добре по-бавно, но по правилния път. Бързата работа срам за майстора.Който много бърза, далеч не стига .Аз съм принципно за свободна търговия, но когато двете страни играят при равни и честни условия.Това не е така в случая с Китай.Дайте сега да унищожим европейската автомобилна индустрия за да угодим на зелените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 9
cyclop
преди 2 месеца
РЕАЛНОСТТА Е ПО-СИЛНА ОТ ПРОПАГАНДАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още