IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Декодиране на Китай: Надпреварата за господство при електромобилите

Китайските технологични гиганти Xiaomi и Huawei комбинират данни и изкуствен интелект, за да предефинират бъдещето на мобилността

22:00 | 20.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай създава ново поколение автомобили

Китайската автомобилна индустрия днес гледа на колите повече от просто средство за транспорт. Автомобилите са нещо повече от двигател плюс скоростна кутия, а електрическата мобилност не е просто шаси с гнездо за батерията.

Китай мисли напред с акцент върху автоматизираното шофиране и изкуствения интелект, концепция за екологичен транспорт и технологично лидерство в индустриалното производство.

Ето защо гиганти в областта на електрониката и телекомуникациите като Huawei и Xiaomi се позиционират на този конкурентен пазар.

„В момента колите са „мобилни центрове за данни“, изтъква шефът на Xiaomi Лей. „Автомобилната индустрия на бъдещето ще произвежда модерни и свързани „умни пространства“.

Китайският производител на електромобили Nio Inc. нарече колите си "всекидневна на колела".

На автомобилното изложение IAA 2023 в Мюнхен Уан Ган, бивш министър на научните изследвания на Китай, ентусиазирано каза, че електрическите автомобили могат да се използват за съхраняване на енергия в електрическата мрежа при зареждане и разреждане.

 Бъдеще, управлявано от данни

„За производството и превозното средство на бъдещето „интелигентното“ е следващата голяма стъпка“, посочва Юрген Унсер, бивш президент на Audi China до януари 2024 г. Това включва интелигентни автомобили, интелигентно производство и интелигентна инфраструктура.

Производството скоро ще се контролира от данни и изкуствен интелект (ИИ). „Много е важно за нашето общество, включително за Германия, да станем много по-отворени в начина, по който обработваме и използваме данни“, добавя той.

В сравнение с други страни, китайските шофьори не са чувствителни към събирането на лични данни. Използвайки данни, иновативната цифрова индустрия след това е в състояние да разработи алгоритми за прилагане на ИИ за разработване на инструменти в бъдеще.

„Изкуственият интелект ще допринесе за нашия прогрес и просперитет“, категоричен е Унсер. „Трябва да бъдем бързи, открити и гъвкави. Събраните данни обаче трябва също така да се обменят по регламентиран начин“.

През 2018 г. германското правителство и Китай подписаха съвместна декларация за намерения за автоматизирано и свързано шофиране.

Според документа двете страни искат да създадат и развият „недискриминационни многостранни стандарти и изисквания за достъп и съхранение на данни, предаване на данни и IT сигурност (киберсигурност) в областта на автоматизираното и свързано шофиране и свързаната инфраструктура“.

Но реалността на споделянето на данни през граница е много по-сложна задача. Според Европейската комисия (ЕК) много компании от ЕС се оплакват от трудности при използването на индустриални данни от техните дъщерни дружества в Китай.

Чуждестранните инвеститори трябва да управляват своите центрове за данни в Китай, които обикновено са отделени от базата данни или облачната услуга на компанията майка.

Регламентите за данни и киберсигурност в Китай са "проблем" за европейската индустрия, сочат доклади от Брюксел. Прехвърлянето на данни извън Китай изисква държавно одобрение от органа за кибернетичен надзор CAC, който иска да провери всички износи на „важни данни“.

Германското правителство също е наясно с тези пречки. Германският транспортен министър Фолкер Висинг подчерта необходимостта от безплатен трансфер на данни на германско-китайските междуправителствени консултации през 2023 г.

В момента ЕС и Китай преговарят за единни индустриални стандарти за информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в интерес на регулирането на данните без граници. Те все още търсят допирни точки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 1 месец
Най-големият автомобилен пазар в света, в страна с парична маса $27 трилиона, повече отколкото паричната маса на ФАЩ, ФРГ и Япония, взети заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още