IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да има реална конкуренция между Европа и Китай при електромобилите?

В Китай вече има технология за 100% рециклиране на литиево-йонни батерии, каза Любомир Станиславов, председател на Automotive Cluster Bulgaria

13:34 | 28.09.23 г. 1

Китайското предимство в сферата на електромобилите идва не толкова от правителствените стимули, а от преднината в развитието на батериите, коментира арх. Любомир Станиславов, председател на УС на Automotive Cluster Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria. Той посочи още, че най-големите производители на батерии в света са китайски компании. В азиатската страна вече има технологии за 100% рециклиране на литиево-йонни батерии и се произвеждат 83% от литиево-йонните батерии за всички видове индустрии, докато в Европа - едва 7%. Китай има огромно предимство в сегмента, а Европа се нуждае от 76 нови завода за батерии, за да бъде реален конкурент, каза още Станиславов.

Експертът припомни, че в ЕС започна разследване на китайските субсидии за електромобилите, а поводът за него е последното изложение за мобилност, което се проведе в Мюнхен. Новата тенденция и за големите европейски производители са демонстрации на съвременните технологии и събитието е по-ориентирано към технологиите, а не към консуматорите.

Станиславов сподели, че на това изложение щандовете на традиционните производителите като BMW и Mercedes са били скромни като размер и типове материали, които се използват. От друга страна щандовете на китайските компании са с огромна пищност, размери и видове технологии. 

„Това е подразнило изключително много европейските производители, тъй като на практика това изложение е демонстрация на надмощието на китайските компании в сферата на електромобилите и батериите. Близо 50% от щандовете на изложението в Мюнхен бяха заети от китайски и азиатски компании“, каза събеседникът.

Надпреварата между Европа и Китай започна преди 10 години, когато китайската автомобилна индустрия разбра, че в сферата на традиционните конвенционални автомобили много трудно ще могат да преборят европейската автомобилна индустрия. „Тогава те взеха стратегическо решение да се фокусират върху новите технологии и най-вече производството на батерии“, отбеляза експертът.

Eвропейската комисия инициира и създаде European Battery Alliance, чийто бюджет е 250 млрд. евро, за да се постигне целта до 2030 година в Европа да се произвеждат поне 30% от общия обем батерии. На континента трябва да се създадат минимум 76 нови завода, за да може тази цел да бъде постижима. „Това е огромна ниша, защото тези заводи се създават бавно, но само тогава ще може да има реална конкуренция между Европа и Китай“, посочи Станиславов.

"Това, което може да очакваме, е до 2027 година да се произвеждат така наречените Solid State батерии или твърдотелни батерии. Те са с твърд електролит и ще дадат между два и три пъти по-голяма мощност от тези на пазара в момента. Те ще са дори по-евтини за производство. На практика тези батерии ще са 100% безопасни и ще направят възможен пробег на автомобил от над 1000 км", каза гостът в предаването.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
всичко убаво , но пРезидента отказа завода за батерии и ни насочи към турецки газов хъб ... а за него имаше и съфинансиране по плана за възстановяване . както и да е , минало свършено , румънците и сърбите си го разделиха завода ... виж , ако беше за още една тръба по разширяването на газопреносната ни мрежа или за два реактора в беляНЕ , сигурно щехме да сме първи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още