IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните жилища влизат сред приоритетите на държавната жилищна политика

Стратегията за демографско развитие се планира да бъде обвързана с осигуряването на достъпни жилища за младите семейства

14:37 | 31.10.13 г. 3
Социалните жилища влизат сред приоритетите на държавната жилищна политика

За България е удачен смесен подход, в който участват държавата и частните застрахователни компании, коментира той.

Важно според Михалевски е да бъдат приети и специфични устройствени норми в ромските квартали, където има сериозен проблем с незаконното строителство. Подобни правила биха разрешили проблемите със собствеността на земята, върху която са изградени постройки, както и пригодността на жилищата за обитаване.

Преди няколко месеца депутатите обсъждаха вариант за въвеждането на временен мораториум за събарянето на незаконно построени сгради, но в крайна сметка се отказаха от него заради обвинения, че се опитват да узаконят ромските гета.

Михалевски обясни, че депутатите са искали да спрат разрушаването на единствени жилища, за много от които собствениците не са нарушили закона, а са попаднали в  казуса “незаконно строителство” по причини, независещи от тях. Той даде пример със сграда в Асеновград, която е била обявена за паметник на културата без общината и собствениците да знаят. На сградата е направен основен ремонт от собствениците, като е запазена фасадата и всички елементи, но заради липсата на разрешение от Института за паметниците на културата строителният контрол е издал заповед за разрушаване на строежа.

“В момента има над 300 заповеди за премахване на сгради, а аз твърдя, че поне 20% от тези сгради са попаднали в този казус по причини, които не зависят от собствениците”, коментира депутатът.

Възможно е да се направи нов опит за прокарването на подобен мораториум. Михалевски обаче обясни, че законодателите са “почти на финала” с реорганизацията на законодателството, което касае издаването на разрешителните за строеж, и облекчаването на целия процес. “В много подзаконови актове са се появили тези допълнителни изисквания, които никой не може да прочете и да види, да изчистим процеса и да се опитаме да въведем справедливост”, посочи той.

С промените в строителното законодателство се планира да бъде отделено устройственото планиране от самия инвестиционен процес, който да бъде облекчен, но все още не е ясно какви точно законови поправки се готвят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
NK_woon
преди 10 години
На този Димчо Михалевски мога да му кажа, че няма какво да се мъчи да мисли глупости. Пак се опитват да измислят топлата вода докато другите вече я използват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Не само Вие!Поклон за коментара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още