IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на жилища в София се ориентират към тристайните апартаменти

Профилът на средния купувач е мъж на 35 години, с доход около 2 000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете

10:59 | 27.11.13 г. 43
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Средната стойност на изтеглените в София ипотеки нараства.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Средната стойност на изтеглените в София ипотеки нараства. Снимка: Investor.bg

Мъж на 35 години, с доход около 2 000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете. Така изглежда профилът на най-активния купувач през месец октомври, а интересът му е насочен към тристаен апартамент в добър район на София. Тази тенденция отчитат от консултантската компания Кредит Център и сайта creditpoint.bg.

Активните купувачи в момента са задържали доходите си непроменени по време на кризата, успели са да запазят спестяванията си, както и способността си да покриват по-висока месечна вноска, и нямат собствено жилище, посочват консултантите.

„Допреди няколко години тази група купувачи избираше покупка на двустаен апартамент, докато в момента подобрените условия по кредитите и ниските цени на имотите позволяват придобиването на по-голям имот”, коментира изпълнителният директор на компаниите Тихомир Тошев.

„Въпреки че кризата повлия значително на стандарта на много хора в България, съществува група от потребители, които запазиха стабилни доходите си. Обикновено това са хора, които работят в секторите, свързани с аутсорсинг или работещи за износ. Повечето са сравнително млади, заемат средни мениджърски позиции в успешни компании и търсят покупка на първо жилище за новосъздаденото си семейство. Промяната идва с ориентирането към тристайни апартаменти с площ от 90-130 кв.м, вместо досегашните двустайни с квадратура около 70 кв.м”, допълва Тошев.

По думите му най-често купувачите с този профил теглят кредит, покриващ около 70% от стойността на имота за срок от 16 до 20 години. Месечната им вноска е близка до тази на кредит за двустаен апартамент, закупен през 2008 година.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през октомври се равнява на 34 420 евро, а съотношението между евро и лева е в полза на българската валута. Преглед на средния размер в различните големи градове в страната сочи, че в столицата стойността му расте отчетливо от началото на годината до момента.

Без съществени промени остават възрастовите характеристики на кредитополучателите. Между 26 и 35 години са най-активните потребители и през октомври – над 50%. Хората над 45 години представляват 13% от всички, а най-младите заемат дял от 8%.

Близо половината от кредитополучателите през октомври получават доход между 1 500 и 2 000 лева. Втората най-активна група е на хората с месечно възнаграждение между 2 000 и 2 500 лева. Около 16% от всички имат доход над 2 500 лева, а потребителите, чиято месечна надница е под 1 000 лева, заемат дял от 4% от всички кредитополучатели.

Най-голям дял от кредитополучателите заемат хората на позиции среден мениджмънт в частния сектор – 42% от всички. Близо 30% са хората, назначени като експери, а пенсионерите представляват 2% от всички потребители на ипотечни кредити. Малко над 5% от хората, прибегнали до външно финансиране през октомври, са на високи мениджърски позиции, сочат още данните на компанията.

Наетите в частния сектор са сред най-активните получатели на кредити – те заемат дял от 57%. Хората, развиващи собствен бизнес, формират 17% от всички потребители. Делът на държавните служители е 26 на сто.

Най-заинтересованата от ипотечни кредити група през октомври е тази на семействата с малки деца. Това са хора с известно количество спестени пари и средни доходи, които обикновено търсят първо жилище, в което да отгледат децата си. Тази група формира 46% от всички кредитополучатели.

Семействата с големи деца, които често продават по-малко жилище и с комбинацията от парите от продажбата, заделени средства и малък по размер кредит закупуват по-голям апартамент, представляват 13% от всички.

И през октомври най-търсеният размер на кредита е между 10 000 и 30 000 евро. Най-предпочитаният срок за погасяване на кредита също остава този между 16 и 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 8 rate down comment 7
VP
преди 10 години
Толкова очевидно зависи от милион фактори, че спорът е безсмислен...Обзървър-олл, в случай 2 имаш спестени 200К, но в случай 1 ти остава и жилището, което сигурно ще струва 200К с годишната инфлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 22 rate down comment 3
индианеца
преди 10 години
Нищо не разбирам от коментарите. На който му трябва и иска, да иде и да си купи. Средно са по 700Е - нито малко, нито много, точно достатъчно, няма нищо общо с лудостта преди 2008. Който иска да живее под наем, пак кеф - наемите са ОК в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 30 rate down comment 9
MarginCall
преди 10 години
Аз се чудим как да избягам от тая дупка, то корени ще пуска. Че и с пръст сочи другите обвинително, че не са му по акъла. Абе, таранкоолу, толкоз ли не разбра, че хората са различни. Ако за теб да се свреш в миша дупка с нотариален акт на твое име е най-голямата ценност на света, то други хора имат различни приоритети. Аман вече от платени статии. *** наглото съсловие са тва брокониерите в комбина с бамкерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 12
LuckyYou
преди 10 години
http://vbox7.com/play:9dd7bdbcГосподинът с корените. Ето ти част от един филм, направен преди 30 години. Малко предистория - един шантав водещ успява да възроди една телевизия с предаването си. След това той кара хората да спрат сделка, в която арабите искат да купят огромна американска компания, казва им да пуснат писма до своя сенатор и така сделката е спряна. След това викат въпросния водещ да му обяснят това онова за света в който живеят. Преди 30 години са го казали: НЯМА НАЦИИ, НЯМА ХОРА, НЯМА АРАБИ, НЯМА РУСНАЦИ, НЯМА ТРЕТИ СВЯТ, НЯМА ЗАПАД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 24 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Слушай сега, Първо, кой си ти, че да ми казваш *** ли съм или не? Ти си поредния, който ме кара, да не се отказвам скоро от ника си.Второ, ако беше прочел поста ми до край, щеше да разбереш, че имам собствено жилищеТрето, ако не беше ти ***, щеше да прозреш, че написаното от мен е чисто теоретична постановка за да докажа на колегата с цифри за какво иде речЧетвърто, имам парите да, но си имам и жилище, майка ми има две, родителите на жена ми - също и това ме кара да мисля, че парите са по-ценни от жилището, защото в 20-30 годишно бъдеще виждам... двете си деца с 4 жилища и подобно е положението с много хора, което значи ръст на цените нанайси!Пето, не съм отричал ЕМОЦИОНАЛНАТА страна на нещата - дом, уют, фалшиво чувство на сигурност (ама си е чувство) което също щеше да разбереш, ако беше дочел поста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 22 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
Какви блуждаещи електрони бе ?! Животът е толкова глобален вече, че понятието гражданин на една държава започва да става все по-малко и по-малко. Ако ти искаш да пускаш корени, пускай. Аз се чувствам гражданин най-малкото на Европа. Аз не знам къде ще се намирам след 5 години, той ми говори да си купя жилище, което да е вечно мое. За какво ти е тва жилище бе ? Да си го носиш с тебе в гроба ли ? Или да го оставиш на децата - да станат лентяи и цял живот да не помислят за малко по-добър живот. А децата ти сигурен ли си, че ще ти искат жилището въобще. Щото както всеки и аз имам наследствено жилище, ама не го смятам за корен! Изобщо ? WTF?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 30 rate down comment 6
observer-ALL
преди 10 години
Купуваш си нов двустаен за 100 000 лв. За 15г. при 10% лихва месечната вноска е 1100 лв, плащаш близо 198 000 лв. Под наем си намираш за 350лв и 750лв спестяваш месечно.След 15г имаш спестени близо 200 000лв при 5% лихва по депозита и 63 000лв си дал за наем. Далеч по-спокоен живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 15
SS-23
преди 10 години
като чуя "активи и пасиви" и ми се повдига! НИКОЙ не разглежда жилището като актив/или пасив....това е твоето бъдеще! Иначе си един блуждаещ електрон (там където са парите) и ще умреш като куче и дърво без корен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 20 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Четеш ме както ти отърва!Винаги казвам- НЕ ВЗИМАЙТЕ КРЕДИТИ... НИКОГА!!!винаги казвам- СПЕСТЯВАЙТЕ (ВМЕСТО КРЕДИТЕ) И КУПЕТЕ СИ ЖИЛИЩЕ СЪС СВОИ ПАРИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/mariian-iordanov-depozityt-ne-e-investiciia-a-podgotovka-za-investiciia,161661/ - Ето я статията, че съм забравил линка да постна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още