IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на жилища в София се ориентират към тристайните апартаменти

Профилът на средния купувач е мъж на 35 години, с доход около 2 000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете

10:59 | 27.11.13 г. 43
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Средната стойност на изтеглените в София ипотеки нараства.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Средната стойност на изтеглените в София ипотеки нараства. Снимка: Investor.bg

Мъж на 35 години, с доход около 2 000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете. Така изглежда профилът на най-активния купувач през месец октомври, а интересът му е насочен към тристаен апартамент в добър район на София. Тази тенденция отчитат от консултантската компания Кредит Център и сайта creditpoint.bg.

Активните купувачи в момента са задържали доходите си непроменени по време на кризата, успели са да запазят спестяванията си, както и способността си да покриват по-висока месечна вноска, и нямат собствено жилище, посочват консултантите.

„Допреди няколко години тази група купувачи избираше покупка на двустаен апартамент, докато в момента подобрените условия по кредитите и ниските цени на имотите позволяват придобиването на по-голям имот”, коментира изпълнителният директор на компаниите Тихомир Тошев.

„Въпреки че кризата повлия значително на стандарта на много хора в България, съществува група от потребители, които запазиха стабилни доходите си. Обикновено това са хора, които работят в секторите, свързани с аутсорсинг или работещи за износ. Повечето са сравнително млади, заемат средни мениджърски позиции в успешни компании и търсят покупка на първо жилище за новосъздаденото си семейство. Промяната идва с ориентирането към тристайни апартаменти с площ от 90-130 кв.м, вместо досегашните двустайни с квадратура около 70 кв.м”, допълва Тошев.

По думите му най-често купувачите с този профил теглят кредит, покриващ около 70% от стойността на имота за срок от 16 до 20 години. Месечната им вноска е близка до тази на кредит за двустаен апартамент, закупен през 2008 година.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през октомври се равнява на 34 420 евро, а съотношението между евро и лева е в полза на българската валута. Преглед на средния размер в различните големи градове в страната сочи, че в столицата стойността му расте отчетливо от началото на годината до момента.

Без съществени промени остават възрастовите характеристики на кредитополучателите. Между 26 и 35 години са най-активните потребители и през октомври – над 50%. Хората над 45 години представляват 13% от всички, а най-младите заемат дял от 8%.

Близо половината от кредитополучателите през октомври получават доход между 1 500 и 2 000 лева. Втората най-активна група е на хората с месечно възнаграждение между 2 000 и 2 500 лева. Около 16% от всички имат доход над 2 500 лева, а потребителите, чиято месечна надница е под 1 000 лева, заемат дял от 4% от всички кредитополучатели.

Най-голям дял от кредитополучателите заемат хората на позиции среден мениджмънт в частния сектор – 42% от всички. Близо 30% са хората, назначени като експери, а пенсионерите представляват 2% от всички потребители на ипотечни кредити. Малко над 5% от хората, прибегнали до външно финансиране през октомври, са на високи мениджърски позиции, сочат още данните на компанията.

Наетите в частния сектор са сред най-активните получатели на кредити – те заемат дял от 57%. Хората, развиващи собствен бизнес, формират 17% от всички потребители. Делът на държавните служители е 26 на сто.

Най-заинтересованата от ипотечни кредити група през октомври е тази на семействата с малки деца. Това са хора с известно количество спестени пари и средни доходи, които обикновено търсят първо жилище, в което да отгледат децата си. Тази група формира 46% от всички кредитополучатели.

Семействата с големи деца, които често продават по-малко жилище и с комбинацията от парите от продажбата, заделени средства и малък по размер кредит закупуват по-голям апартамент, представляват 13% от всички.

И през октомври най-търсеният размер на кредита е между 10 000 и 30 000 евро. Най-предпочитаният срок за погасяване на кредита също остава този между 16 и 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 27 rate down comment 3
mick
преди 10 години
Всъщност при над 90% собственост .. в България всеки е собственик поне на един имот.. т.е. всеки си има корен. В момента обаче много хора искат да имат още един и още един корен.. голямо вкореняване. Реално обаче така наистина се вкореняват и не са мобилни хората. Щото днес има работа на едно място, утре на друго. Хубаво е човек да има някъде собствено място където да може винаги да се върне, но това не значи, че трябва да има имоти във всеки град където отиде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Голяма конспирация голямо нещо ей :). Да, има такъв напън от банките, защото кредитирането спада. Няма обаче никакво поумняване, просто хората са несигурни за бъдещето и се въздържат. Отделно и банките са по-консервативни при отпускането на кредити а и жилищата спряха да поскъпват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 15
SS-23
преди 10 години
....и да си дърво без корен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
Гледам как, в последно време, по всякакви сайтове са наблюдава един "напън" от страна на банките, чрез поръчкови статии, да се направи изкуствен тласък към интереса за нова жилищно-кредитна експанзия, т.е. да започне ново надуване на балона. Това е сигнал, че перспективите пред хампарцумяновата гилдия, никак не са розови- никой вече НЕ може да обслужва старият балон, а пък хората поумнявайки за 5 години- все повече кътат пари (и правилно), и купуват изцяло кеш, спестявайки си експоненциално растящото през годините- хампарцумяново робство! Ротшилдовата компания има два прагматични изхода: 1. Пие студена вода от отминалият балон 2. Сваля драстично лихвите по балона, и продължава да цуца, но по-скромно!Няма трети работещ вариант! Има по-принцип такъв, но той на практика не е работещ и ще доведе до още по-голям срив в доверието към системата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Винаги е било по-изгодно, ама хората искат да си имат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 14
avramcho
преди 10 години
естествено е ,че ще купуват Тристайни..хората имат Планове за Бъдещето***********а останалите , тези с Мечите........през 2028 е следващият корективен Цикъл на световната икономикапак ще има далавера , стига да са научили урока Сега !!Чакаш ли много - дочакваш Същото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 10
albobo76
преди 10 години
Не знам дали има някой на когото все още не е ясно, че от 7-8 г. в България е по-изгодно да живееш под наем, освен ако не си наследил апартаментче, т.е. получил си го безплатно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 9
misanthrope
преди 10 години
Ей нема такъв смех :)Кога с 2К месечен доход, женен с малко дете, си купиш тристаен в хубав район в София и кредит за 20 г. ела ми се обади. Издръжката официално е 500 лева на човек на месец. 3 членно семейство - 1500 лева МИНИМУМ. Тристаен в хубав район в София - 85 000 евро МИНИМУМ. Дайте да сме реални
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
доход около 2 000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния секторПххххахахахахаааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още