IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на жилища в София се ориентират към тристайните апартаменти

Профилът на средния купувач е мъж на 35 години, с доход около 2 000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете

10:59 | 27.11.13 г. 43
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Средната стойност на изтеглените в София ипотеки нараства.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Средната стойност на изтеглените в София ипотеки нараства. Снимка: Investor.bg

Мъж на 35 години, с доход около 2 000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете. Така изглежда профилът на най-активния купувач през месец октомври, а интересът му е насочен към тристаен апартамент в добър район на София. Тази тенденция отчитат от консултантската компания Кредит Център и сайта creditpoint.bg.

Активните купувачи в момента са задържали доходите си непроменени по време на кризата, успели са да запазят спестяванията си, както и способността си да покриват по-висока месечна вноска, и нямат собствено жилище, посочват консултантите.

„Допреди няколко години тази група купувачи избираше покупка на двустаен апартамент, докато в момента подобрените условия по кредитите и ниските цени на имотите позволяват придобиването на по-голям имот”, коментира изпълнителният директор на компаниите Тихомир Тошев.

„Въпреки че кризата повлия значително на стандарта на много хора в България, съществува група от потребители, които запазиха стабилни доходите си. Обикновено това са хора, които работят в секторите, свързани с аутсорсинг или работещи за износ. Повечето са сравнително млади, заемат средни мениджърски позиции в успешни компании и търсят покупка на първо жилище за новосъздаденото си семейство. Промяната идва с ориентирането към тристайни апартаменти с площ от 90-130 кв.м, вместо досегашните двустайни с квадратура около 70 кв.м”, допълва Тошев.

По думите му най-често купувачите с този профил теглят кредит, покриващ около 70% от стойността на имота за срок от 16 до 20 години. Месечната им вноска е близка до тази на кредит за двустаен апартамент, закупен през 2008 година.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през октомври се равнява на 34 420 евро, а съотношението между евро и лева е в полза на българската валута. Преглед на средния размер в различните големи градове в страната сочи, че в столицата стойността му расте отчетливо от началото на годината до момента.

Без съществени промени остават възрастовите характеристики на кредитополучателите. Между 26 и 35 години са най-активните потребители и през октомври – над 50%. Хората над 45 години представляват 13% от всички, а най-младите заемат дял от 8%.

Близо половината от кредитополучателите през октомври получават доход между 1 500 и 2 000 лева. Втората най-активна група е на хората с месечно възнаграждение между 2 000 и 2 500 лева. Около 16% от всички имат доход над 2 500 лева, а потребителите, чиято месечна надница е под 1 000 лева, заемат дял от 4% от всички кредитополучатели.

Най-голям дял от кредитополучателите заемат хората на позиции среден мениджмънт в частния сектор – 42% от всички. Близо 30% са хората, назначени като експери, а пенсионерите представляват 2% от всички потребители на ипотечни кредити. Малко над 5% от хората, прибегнали до външно финансиране през октомври, са на високи мениджърски позиции, сочат още данните на компанията.

Наетите в частния сектор са сред най-активните получатели на кредити – те заемат дял от 57%. Хората, развиващи собствен бизнес, формират 17% от всички потребители. Делът на държавните служители е 26 на сто.

Най-заинтересованата от ипотечни кредити група през октомври е тази на семействата с малки деца. Това са хора с известно количество спестени пари и средни доходи, които обикновено търсят първо жилище, в което да отгледат децата си. Тази група формира 46% от всички кредитополучатели.

Семействата с големи деца, които често продават по-малко жилище и с комбинацията от парите от продажбата, заделени средства и малък по размер кредит закупуват по-голям апартамент, представляват 13% от всички.

И през октомври най-търсеният размер на кредита е между 10 000 и 30 000 евро. Най-предпочитаният срок за погасяване на кредита също остава този между 16 и 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 9 rate down comment 11
LuckyYou
преди 10 години
МНОГО МНОГО по-евтино излиза да се живее под наем в момента. Говоря генерално. Жилището за "дом" е мъртъв актив - то не ти носи доход. Прочети тази статия - вдигни си финансовата култура:Не съм напълно съгласен със заглавието. Това за жилището обаче ти трябва да го четеш. И да го осъзнаваш. Защото преди кризата много хора се заробиха с тия ипотеки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 8
LuckyYou
преди 10 години
Какъв дом, какви 5 лева ?!!? Е заради такива като тебе държава ни е на тва дередже. Ако народът ни мислеше малко, вместо да се изхвърля и да говори за дом и тва, щеше да бъде много по-богат. ДОМ?! Наричаш нещо, което бамката може да ти вземе всеки момент твой дом така ли ?! БУДАЛА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 22
SS-23
преди 10 години
Мизантропе, ти си пълен ***! То не, че и аз не бях, когато купих във балона, но пък ти ше си още по-голям, ако имаш парите сега, и не си купиш!Никой, освен спекулантите НЕ купува жилище, заради това "да има далавера"! Жилището...това си ти, твоят дом, твоето семейство! Жилището е всичко, заедно със семейството и децата! Жилището дава спокойствие и сигурност! Всичко друго е "прах и суета"! *** съм ги и парите и работата и "бизнеса"! Ти заради едните пари ли живееш!?! Ей хора...пощуряхте буквално и преносно заради тия пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 1
vivankata
преди 10 години
То зависи къде си инвеститор и къде потребител. Друго е да си американец и целия свят да бачка за теб, па като не можеш да изплатиш ипотеката - фалит и отначало...Ама тук е друго..поне засега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 30 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Хайде да подходим такаимам 80 000 евро и се чудя, да си купя ли с тях жилище или да живея под наем. Ако ги сложа на депозит при 5% лихва, за 1 год ще имам 4000 евро лихва. С тази лихва мога да платя 12 наема от 333 евро. Ако си купя жилище, след една година ще имам жилище и няма да имам лихва. Ако не си купя жилище, след 1 година ще си имам все още 80тте хиляди и ще съм си дал лихвата за наем. Тоест, за да има неква далавера в покупката на жилище, то тя трябва да дойде от това, жилището ми да си е повишило цената. Ако не е, далаверата както става ясно е никаква. Отделно с наема не плащам данъци и такса смет за жилището и като дойде време за ремонт или ме наводни съседа, просто се изнасям. Всичко това показва, че е кажи речи все едно АКО ИМАШ ПАРИТЕ КЕШ!Ако в играта вкараме и ипотечен кредит с такси и лихви ... СМЕТАЙ!П.С. Живея в собствено жилище, просто наистина е по-изгодно под наем. Останалото е само емоция и чувство на дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Дали е изгодно или не.... зависи от разумността при избора, конкретните цифри и някои други променливи фактори.Ако задължителна водеше до печалба в България щяхме да сме едни от най-богатите и най-спечелилите, при положение че сме на челно място в света по реално притежание на имот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 13
rainmaker
преди 10 години
може и да е по-изгодно но...наема ти е безвазвратно загубен раzhод. след 20-30г плащане на наеми оставаш с нищо и после как ще си плащаш наема с пенсия?вноската ти по ипотеката ти е инвестиция. след 20-30г ще имаш собственост, можеш да го продадеш, можеш да го оставиш на наследници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
И в какво инвестират другите :D В инфлация или в лизинг на кола?Аааа не, в акции на Енемона с гарантитан дивидент, дето още го чакат като бизон дъжд. Не бе, не бе, в злато, на 1900 лева за трой унция :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
da ne vzemat da ni nape4ata pari i da si tragnat evropeiskite banki registrirani v Avstria, kato ni ostaviat ne samo s 15 mlrd loshi krediti, a i 2-3 pati obezcenena pari4na masa? ------Бнбанка да им купи лошите активи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 2
FINTA
преди 10 години
Що бе? Аз пък се ориентирам към четиристайни, многостайни, мезонети, вили, къщи и т.н.Инвестора, много взе да ви пада нивото напоследък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още