IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на жилища в София се ориентират към тристайните апартаменти

Профилът на средния купувач е мъж на 35 години, с доход около 2 000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете

10:59 | 27.11.13 г. 43
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Средната стойност на изтеглените в София ипотеки нараства.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Средната стойност на изтеглените в София ипотеки нараства. Снимка: Investor.bg

Мъж на 35 години, с доход около 2 000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете. Така изглежда профилът на най-активния купувач през месец октомври, а интересът му е насочен към тристаен апартамент в добър район на София. Тази тенденция отчитат от консултантската компания Кредит Център и сайта creditpoint.bg.

Активните купувачи в момента са задържали доходите си непроменени по време на кризата, успели са да запазят спестяванията си, както и способността си да покриват по-висока месечна вноска, и нямат собствено жилище, посочват консултантите.

„Допреди няколко години тази група купувачи избираше покупка на двустаен апартамент, докато в момента подобрените условия по кредитите и ниските цени на имотите позволяват придобиването на по-голям имот”, коментира изпълнителният директор на компаниите Тихомир Тошев.

„Въпреки че кризата повлия значително на стандарта на много хора в България, съществува група от потребители, които запазиха стабилни доходите си. Обикновено това са хора, които работят в секторите, свързани с аутсорсинг или работещи за износ. Повечето са сравнително млади, заемат средни мениджърски позиции в успешни компании и търсят покупка на първо жилище за новосъздаденото си семейство. Промяната идва с ориентирането към тристайни апартаменти с площ от 90-130 кв.м, вместо досегашните двустайни с квадратура около 70 кв.м”, допълва Тошев.

По думите му най-често купувачите с този профил теглят кредит, покриващ около 70% от стойността на имота за срок от 16 до 20 години. Месечната им вноска е близка до тази на кредит за двустаен апартамент, закупен през 2008 година.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през октомври се равнява на 34 420 евро, а съотношението между евро и лева е в полза на българската валута. Преглед на средния размер в различните големи градове в страната сочи, че в столицата стойността му расте отчетливо от началото на годината до момента.

Без съществени промени остават възрастовите характеристики на кредитополучателите. Между 26 и 35 години са най-активните потребители и през октомври – над 50%. Хората над 45 години представляват 13% от всички, а най-младите заемат дял от 8%.

Близо половината от кредитополучателите през октомври получават доход между 1 500 и 2 000 лева. Втората най-активна група е на хората с месечно възнаграждение между 2 000 и 2 500 лева. Около 16% от всички имат доход над 2 500 лева, а потребителите, чиято месечна надница е под 1 000 лева, заемат дял от 4% от всички кредитополучатели.

Най-голям дял от кредитополучателите заемат хората на позиции среден мениджмънт в частния сектор – 42% от всички. Близо 30% са хората, назначени като експери, а пенсионерите представляват 2% от всички потребители на ипотечни кредити. Малко над 5% от хората, прибегнали до външно финансиране през октомври, са на високи мениджърски позиции, сочат още данните на компанията.

Наетите в частния сектор са сред най-активните получатели на кредити – те заемат дял от 57%. Хората, развиващи собствен бизнес, формират 17% от всички потребители. Делът на държавните служители е 26 на сто.

Най-заинтересованата от ипотечни кредити група през октомври е тази на семействата с малки деца. Това са хора с известно количество спестени пари и средни доходи, които обикновено търсят първо жилище, в което да отгледат децата си. Тази група формира 46% от всички кредитополучатели.

Семействата с големи деца, които често продават по-малко жилище и с комбинацията от парите от продажбата, заделени средства и малък по размер кредит закупуват по-голям апартамент, представляват 13% от всички.

И през октомври най-търсеният размер на кредита е между 10 000 и 30 000 евро. Най-предпочитаният срок за погасяване на кредита също остава този между 16 и 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 4 rate down comment 3
OPASEN
преди 10 години
Една идея: ;-) Купувате кофти жилище, за да го давате под наем и спокойно да печелите, докато чакате цените да се възстановят. Трябва да е малко жилище, за да излезне сметката добре - малките жилища имат най-добро съотношение наем/инвестиция! Например, боксониера за около 15-16 евра, на която се прави основен хубав ремонт, за да може да дойде платежоспособен човек, който ще е добър наемател и ще плаща повече ! В общи линии, ако загледате пазара, може да вложите едни 22-23 евра (това е абсолютния максимум) и да вземете минимум 350 лева наем, което ще генерира доходност от мин. 9 % годишно :-)) И това е абсолютния минимум, защото на пазара изскачат супер евтини оферти, а както казах, сметката е в най-лошия случай.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Такива хора не си купуват имоти за 75К евро, а за 120К... и после правят ремонт за още 40К .. общо взето в кръвта на българина е да се изхвърля над границата на възможностите си. Отделно си купуват и нови коли на лизинг.. щото могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 3
RedBot
преди 10 години
Гледам се вторачвате в пълните и не дотам членове.Забравяте обаче за този със средната заплата от 2к, че е семеен. Обикновено там някъде са и доходите на половинката му. Банките гледат основните заплати, но хора с тези доходи имат доста странични придобивки, които спестяват много разходи. За премиите да не говорим. При самоучастие 30-50% имот от 70к се изплаща за 3-5г . По време на тези няколко години се погасяват вноски и се пълни депозит. След това се погасява на куп. Депозитът има и чисто застрахователна функция. А който не е имал акъл да си направи тия бакалски сметки и страда от грандомания си заслужава заробването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 23 rate down comment 2
Веск
преди 10 години
Среден профил - и хоп вътре двойна на средната заплата. Имам познати от този профил - реално са заробени. На 50 няма да са изплатили заема и никой няма да ги иска на работа. Дано не стане така. Средния профил е със средна заплата иначе му се вика - ПРОБЛЕМ. Цените са стабилни и реално в София жилището се изплаща за 10 години или малко отгоре като тук не включвам разход по лихви. То бедния със заем богат никъде и никога не е ставал - освен при ограбването на банките преди 20 години у нас. Така, че софиянци са 6. Във Варна на същите цени заплатите са смешни и наемите реално малко по-ниски. Нито да работиш, нито да си под наем, нито да си със заем. Сегашната криза реално задълбочава бавно проблема. При комунизма работещото семейство си купуваше нов панелен апартамент, нова руска кола и вила без заробване. Такива бяха стандартите тогава. Сега е същото , но със заробване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 17 rate down comment 3
MarginCall
преди 10 години
Ееее, айтоз камък ми падна от сърцето като разбрах, че Спадът, или както ти си написъл "СпадА", приключи. То, всъщност, не било голям камък, ами тухла четворка, Винербергер.Пиши си, пиши :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 19
RedBot
преди 10 години
Ако някой очаква цените да се срутят мисля, че е в абсолютна заблуда. Спада приключи. Относно причините и начините за покупка варианти много. Факта че има сделки говори че някой застава с пари зад мнението си, а не просто лалане по форумчета. Лично познавам хора, които купуват с кредит в момента и целта им е всичко друго но не и да живеят там. И вервайте ми в разсъжденията им има резон. Просто хоризонтът им е малко по-далеч от носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 18 rate down comment 5
mick
преди 10 години
Отделно аз очаквам данък имоти да започне да се вдига. За да има пари за инфраструктурата. Ако път това не се направи.. инфраструктурата ще се скапе съвсем..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 18 rate down comment 3
mick
преди 10 години
Ако човек не му трябва още едно жилище, трябва ли да купува, само защото може след време цените да се вдигнат, а не може ли да паднат /все пак работещите в страната намаляват, увеличават се пенсионерите и социалнослабите, няма кой да поддържа инфраструктурата, даже самите блокове/?Купуването все пак това е затваряне на много пари, отделно, че има разходи по покупката, после по ремонта които изобщо не са малко - горе долу 30-40% от цената на жилището. Тия пари, заедно с лихвата по кредита - никой няма да ти върне. Отделно - при сегашната ситуация много малко са качествените жилища, с качествени съседи и инфраструктура. Може обаче човек ако иска да вземе един апартамент и да го отдава под наем. Като не прекалява с ремонтите. Хем ще има инвестиция, хем ще му носи доход, хем няма да се е набутал с огромен ремонт. Щото публична тайна е, че когато българинът купи жилище, след това яко се изхвърля и хвърля ужасно много пари за ремонт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 11 rate down comment 20
OPASEN
преди 10 години
Повечето от коментарите не са адекватни !!!Първо, какви са тия космически лихви на банките, за които говорите - по ипотечните кредити може да получите 6-7 % лихва, а ако имате спестени пари, което на практика се наблюдаваше като тенденция през последните години при гражданите, много по-добре е да ги вложите в апартамент, вместо да плащате наем и да взимате мижава депозитна лихва (3-4 %), каквато е в момента! С две думи, цените на апартаментите са паднали много, както и лихвите, т.е. време е за покупка на апартамент и ако имате поне малко финансова култура и математически умения ще ме разберете :-)Друг важен коз е, че ремонтът, уредите и обзавеждането ще Ви излязат много евтино в момента - всички цени са надолу и ако сега не купите имот, то след 2-6 години горчиво ще съжалявате за пропуснатия шанс, който Ви се дава в момента. Шансът е такъв, защото в момента има много хора в затруднение, които ТРЯБВА да продадат и поради този факт цените са ниски и може да се свалят още МНОГО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 8
GreatApe
преди 10 години
Да не говорим, че : 1. Месечната вноска по 100 000 5 годишна ипотека в момента е около 900лш. 2. Наемът на такъв апартамент е поне 400лв. 3. Няма гаранция, че наемът няма да се увеличава. 4. Не е отчетена инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още