IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с Карадере идва от пропуски в законодателството, смята Б. Стефанов

Противници и защитници на проекта Black Sea Gardens организираха протести през почивните дни

10:45 | 24.03.14 г. 4
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Старият идеен проект от 2008 г. (вляво) и новият от 2014 г. <em>Визуализации: Мадара Юръп</em></p>

Старият идеен проект от 2008 г. (вляво) и новият от 2014 г. Визуализации: Мадара Юръп

Законът за инвестициите е написан така, че ако някоя фирма „трябва” или съответно „не трябва” да получи сертификат за даден проект, това е относително лесно. Това каза пред bTV бившият председател на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов по повод скандала със застрояването на Карадере.

Така той обясни защо само преди 8-9 месеца проектът за строителство в защитената местност Карадере е получил категоричния отказ на икономическото ведомство заради редица неясноти и неизпълнени критерии, а сега инвеститорът получава сертификат.

Припомняме, че преди дни Министерският съвет реши компанията „Мадара юръп“ да получи одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса Black Sea Gardens в местността Карадере във варненската община Бяла. Решението обаче скандализира природозащитните организации, според които едно от малкото незастроени места по Черноморието ще бъде бетонирано.

Борислав Стефанов припомни, че проблемите с Карадере са заради твърдата позиция на природозащитниците, че не трябва да се строи точно там. „При проекти със силен обществен интерес, ако има причина да се бавят, могат да се намерят законово много пречки за това“, разясни той.

„По мое време статут А за инвеститора беше отказан. Гледайки случващото се сега, се запитах дали за 8-9 месеца са успели да коригират неяснотите. Единият вариант е това да е станало, другият – проектът да не се различава съществено, но да са преценили колегите в министерството, че тези пречки вече не са толкова съществени”, допълни експертът.

Стефанов посочи конкретни неясноти в закона – например той бил достатъчно подробен за сертифицирането на проекти, но изискванията към инвестиционния проект били доста схематично описани. „В закона околната среда се споменава два пъти – например че инвеститорът трябва да представи накратко какво е въздействието за околната среда, но колко накратко не е ясно“, даде пример той.

Запитан дали е редно проектът да се случи, Борислав Стефанов отговори, че фирмата е отговаряла на много от изискванията в закона. Агенцията по инвестиции обаче е предлагала проектът да получи сертификат само ако са ясни източниците на финансиране и ако се подпише меморандум между инвеститора и МС, че ще бъдат изчистени всички въпроси, свързани с околната среда.

По думите на бившия шеф на Агенцията за инвестиции във въпросния проект се споменавало, че част от финансирането ще дойде от продажба на апартаменти на зелено. За да получи обаче инвеститорът сертификат, вложението трябва да почива на дълготрайни активи.

В проекта освен това имало неясноти по отношение на Натура 2000, свързването с ток и вода, каза Стефанов.

Запитан възможно ли е без приятели да се случват нещата, Стефанов отговори, че е възможно и имаме примери за такива инвеститори.

“Сертификатите не са магически документи, а са нещо като шофьорски книжки – с тях нямаш право да караш в насрещното движение“, поясни още Стефанов.

В неделя граждани на община Бяла съобщиха, че са организирали протест в защита на проекта в Карадере и развитието на региона. Те заявяват, че единственият поминък за общината е туризмът и са против тотална забрана на строителството. „Искаме всички да седнем на една маса, а не да се чува думата само на еколозите, които рекетират цяла България“, твърди местен инициативен комитет.

През почивните дни обаче имаше и протести против застрояването - около 300 души се събраха пред сградата на община Варна срещу намеренията за строителство в местността Карадере, съобщи БТА. Било е блокирано движението, а гражданите са били подкрепени от отбора на ЦСКА, който е играл по-рано в мач срещу местния "Черно море".

Междувременно „Мадара юръп“ изпрати до медиите две карти, на които се вижда, че първоначалните планове за застрояване са били редуцирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
не, не идва от там! Ако беше така, щяха да идват всеки ден и то много по-лоши Скандали...а тук е максимално изчистен вариант - само за разлайване на кучетата, пардон маймуните, и без никакви последствия за "лошите", щото са отделени от инвеститорите от преди повече от 5г !!! и ако се разровиш, ще видиш че всичко е супер чисто!! Замяната на лоша с хубава земя е станала преди влизане в ЕС, така че няма дори теоретичен риск от иск на ЕК към БГ за нерегламентирана държавна помощ при т.нар. заменки... и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
lubenmark
преди 10 години
Скандалът от Карадере идва от наглостта на провъзгласили се бизнесмени свързани с политическата власт и неадекватната и престъпна съдебна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ани Василева
преди 10 години
Без съмнение зелените се правят страхотен ПР с това Карадере. Има къде, къде по-важни неща за разрешаване, но сега преди изборите това е перфектният начин да влязат във всички медии. Днес слушах пресконференцията Борката Сандов се опита да пробута едни техни фирми като каза, че само те можели да правят бизнес по Черноморието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
интересно, как колкото повече ги запълват в името на маймунската справедливост /пропускиТЕ в законодателството/, толкова повече не се спира да се строи /зависимостта е от съвсем други фактори/, от все по-ограничен кръг участници, а на маймуните "атрактивните земеделски земи - бъдещи парцели" стават все по-еФФтини! Никой ли не се изтърва да се сети каква е целта :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още