IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община ще реши с конкурс съдбата на паметника пред НДК

Монументът ще бъде реновиран или изцяло променен, не се предвижда разрушаването му

14:27 | 28.05.14 г. 1
Столична община ще реши с конкурс съдбата на паметника пред НДК

Столична община очаква архитекти, скулптори и дизайнери да решат съдбата на паметника пред Националния дворец на културата (НДК), става ясно от обявление за обществена поръчка.

В момента наследеният от социализма монумент "Тринадесет века България" се разрушава и е опасен за пешеходците. Търси се концептуална визия за промяна на паметника и мястото около него, която да се впише в  парка пред НДК.

Според обявлението ситуацията е усложнена, тъй като „обектът представлява акцент, възприеман както от различни зрителни позиции, така и от различни идейно-естетически и философски гледни точки“.

Участниците в конкурса трябва да се справят със следната задача: да представят идея с послание - "пренасяне на културно- историческите ценности на нашето общество през вековете".

Те могат да представят концепция за пълно или частично реновиране на паметника или нови идеи, свързани с традициите на мястото или пластични композиции, отразяващи българската история и култура. Според обявлението засега не се предвижда разрушаването на паметника.

Право на участие в конкурса имат всички български и чуждестранни физически  или юридически лица, също и техни обединения, с правоспособност в областта на архитектурата, ландшафтната архитектура, скулптурата и дизайна.

Първите трима класирани ще получат премии. За първо място – 10 000 лв., второ – 8 000 лв. и трето – 5 000 лв. Общата стойност на проектантските услуги е до 68 000 лв. без ДДС.

Проектите ще се оценяват от жури, което ще прецени художественото въздействие на предложенията, дали са съобразени с плановете за възстановяване на парковото пространство, постигнат ли е модерен подход и силно въздействаща визия. Ще се оценява и дали предложенията са икономически обосновани.

Проекти ще се приемат до 25.07.2014 г. Решение за възлагането на проекта трябва да вземе Столичният общински съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 9 години
Какво трябва да стане, че да разберат, че хората не искат този псевдо-паметник! А сега и пари ще даваме, докато мислим дали ще го махаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още