IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на качествени офиси в София тласка наемите нагоре

Аутсорсинг компаниите и търговците засилват интереса си към локации извън столицата

09:54 | 09.07.14 г. 4
Недостигът на качествени офиси в София тласка наемите нагоре

Стабилното развитие на аутсорсинг компаниите в България все по-често позволява те да разглеждат различни опции за разширяване на дейността си извън рамките на София. За 2013 г. индустрията на изнесените услуги в страната отчете около 20% ръст, измерен, както по приходите от продажби, така и по броя на заетите лица в него, според данни на Българската аутсорсинг асоциация.

Свободните площи в София към момента достигат 302 хил. кв. м, или малко над 17% от общия обем. Регистрираният спад е 1% за първата половина на 2014 г. Разпределението им продължава да бъде неравномерно - по-голямата част от тях са съсредоточени в периферията на града, където делът на неусвоените пространства клас А и Б достига 216 хил. кв.м.

Усвояването на свободни офис площи в проекти клас А ще продължи и през втората половина на годината. През първото полугодие на 2014 г. свободните площи в проекти клас А регистрират спад от 18% и достигат нива от 37,4 хил. кв.м.

Очаква се до края на годината обемът на усвоените офис площи да достигне нива, сходни с тези от 2013 г., прогнозират от компанията. Търсенето в офисния сегмент ще продължи да бъде задвижвано най-вече от компании от аутсорсинг индустрията и фармацията, а дефицитът на офиси клас А ще става все по-отчетлив през втората половина на годината.

Търговски площи

През първото полугодие общото предлагане на търговски площи в страната е близо 740 хил. кв. м. Индикаторът търговски площи на 1 000 души население общо за страната се увеличaва от 98 на 101 кв. м, сочат данните на компанията.

С реализацията на Sofia Ring Mall, Mega Mall и Plaza West в София, предлагането на търговски площи в молове в страната ще се увеличи с нови 16% на база стойностите от първото полугодие на 2014. Така общият обем търговски площи в този сегмент ще достигне нива, които се очаква да останат стабилни в средносрочен план, предвид факта, че няма обявени инвестиционни проекти за развитие на нови търговски центрове в страната.

През разглеждания период се наблюдава раздвижване и в сегмента на търговските паркове. В Ритейл Парк Уест (Пловдив) през месец май отвори врати Кaufland. Carrefour влезе като ключов наемател в Ритейл Парк Пловдив на мястото на Пикадили. Decathlon отвори първия си обект извън столицата и трети за страната в Ритейл Парк Варна.

Обемът на усвоените търговски площи през първото шестмесечие на 2014 г. само в София надвишава 4 500 кв. м, сочат още данните на компанията.

В сегмента на хипермаркетите, най-активни в експанзията си през последните шест месеца са Kaufland (3), Lidl (3) и Carrefour (2). По този начин хранителните вериги си връщат челното място в класацията по брой новооткрити магазини спрямо дрогериите - dm (1) и Lilly (4).

Регистрирана е активност и при развлекателните формати. Международният кинооператор Cine‘Grand отвори първите си киносалони в търговски центрове в София и Бургас. IMAX пък подписа ново споразумение за партньорство в България – с кино Арена. Първата съвместна зала е вече факт.

Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Все нещо тласкало наемите нагоре и въпреки всички напъни на "тласкащите" те продължават да падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Въпросът е кой категоризира тези пространства в клас А и Б и колко процента от пазара са?Аз бих категоризирал доста малко офиси в София в клас А, ако към категоризацията отчиташ и развитието на околната инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Wishful Thinking !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
orchis
преди 9 години
"Недостигът на качествени офиси в София тласка наемите нагоре "и в същото време:"неусвоените пространства клас А и Б достига 216 хил. кв.м."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още