IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на качествени офиси в София тласка наемите нагоре

Аутсорсинг компаниите и търговците засилват интереса си към локации извън столицата

09:54 | 09.07.14 г. 4
Недостигът на качествени офиси в София тласка наемите нагоре

Главната търговска улица възвръща значимостта си за търговците като стратегическо място за присъствие, не само в София, но и в останалите градове на страната, посочва още компанията.

Инвестиционният интерес към сегмента на търговските центрове в средносрочен план се очаква да се засили в две основни направления - в посока на проекти във финансови затруднения и към вече утвърден продукт - молове с устойчива заетост и търговски микс.

Индустриални площи

През първата половина на 2014 г. пазарът на индустриални и логистични площи в София се увеличи с 2% и към момента достига нива от 737 300 кв.м. Това е най-ниският ръст на предлагането в сегмента от последните 5 години. Лекото увеличение не се дължи на наличието на нови логистични площи, а е резултат от освобождаването и предлагането на пазара на такива, използвани до момента от техните собственици.

Недостигът на достатъчно качествени новозавършени проекти е предизвикателство за индустриалните и логистичните компании. Липсата на готов продукт води до разглеждане на различни възможности, включително смяна на предназначението на вече съществуващи търговски площи.

Инвеститорите продължават да бъдат предпазливи по отношение на строежа на нови проекти за отдаване под наем. Водещи в предлагането се очаква да останат изгражданите обекти за собствено ползване или строителството по поръчка при вече сключен договор с наемател.

Активността в сегмента доведе до лек спад на свободните площи в София от 2% спрямо втората половина на 2013 г. Усвоените площи достигнаха 18 хил. кв. м за първите шест месеца на 2014 г., като цените остават стабилни – около 3,8 евро за кв. м на месец за първокласните площи в София и около 2,5 евро за второкласните.

През първата половина на 2014 г. международната логистична компания Gebruder Weiss започна строеж на нова база в Елин Пелин с 9 200 кв. м. В същия район швейцарската група Trisa планира да изнесе част от производствената си дейност в България върху 27 хил. кв. м в индустриален парк Sofia East. Lidl обяви намерението си да построи втория си логистичен център в страната.

Производството на части за автомобилната индустрия продължава да се развива - в Плевен започна строителството на фабрика за кабелно оборудване на Nexans Autoelectric на площ от 5 300 кв.м.

В района на Пловдив Liebherr разшири своя завод с нов логистичен център в с. Бенковски с допълнителни близо 36 хил. кв. м. АББ откри четвъртия си завод в България и втори в индустриална зона Раковски, като модерната производствена база разполага с 16 хил. кв. м. През юни 2014 г. канадската фирма SNC Lavalin започна реконструкцията и реновацията на цинковия завод в Кърджали на мястото на фалиралия ОЦК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Все нещо тласкало наемите нагоре и въпреки всички напъни на "тласкащите" те продължават да падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Въпросът е кой категоризира тези пространства в клас А и Б и колко процента от пазара са?Аз бих категоризирал доста малко офиси в София в клас А, ако към категоризацията отчиташ и развитието на околната инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Wishful Thinking !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
orchis
преди 9 години
"Недостигът на качествени офиси в София тласка наемите нагоре "и в същото време:"неусвоените пространства клас А и Б достига 216 хил. кв.м."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още