IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се ДНСК да контролира експлоатацията на язовирните стени

Дирекцията предупреждава, че ако й бъдат вменени тези функции, ще има нужда от допълнителни средства за персонал и оборудване

09:41 | 22.07.14 г. 1
Предлага се ДНСК да контролира експлоатацията на язовирните стени

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) се предвижда да изпълнява функциите на единен национален контролен орган по изпълнение на мерките за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправност.

Това се предвижда в предложение за промени в Закона за водите, публикувано за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Становища по законопроекта могат да се изпращат до 1 август.

В законопроекта е записано, че условията и редът за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрол за техническото им състояние се определят с наредба на Министерския съвет по предложение на началника на Дирекцията за национален строителен контрол.

Собствениците на язовирни стени и съоръжения към тях се предвижда да бъдат задължени писмено да уведомяват началника на Дирекцията, когато определят оператор на язовирните съоръжения. Информацията трябва да бъде изпращана и на областните управители.

Предлага се строителният контрол да контролира и плановете за защита от бедствия и аварийните планове, мерките за осигуряване на изправно техническо състояние на язовирните стени и съоръженията към тях и за безопасната им експлоатация и дейностите за извеждане от експлоатация на язовирни стени и съоръжения.

Дирекцията за строителен контрол ще дава и задължителни предписания на собствениците на язовирни стени и съоръжения. При дадени предписания собствениците се предвижда писмено да уведомяват началника на строителния контрол за изпълнението им.

Представители на строителния контрол задължително трябва да участват и в комисиите за ежегодните обследвания на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, които се назначават от областните управители.

От ДНСК подчертават в свое становище, че ще са необходими и промени в Закона за устройството на територията и Устройствения правилник на Дирекцията, ако й бъдат вменени функциите по контрол на техническото състояние и експлоатацията на язовирните стени и съоръженията към тях. Строителният контрол смята, че ще е необходимо и създаването на ново звено в рамките на институцията, което да изпълнява новите функции, което ще наложи допълнителни разходи за служители, оборудване и материали.

С предложените промени в Закона за водите се предлага също така да се забранят новите зауствания на отпадни води в зоните за защита на водите, в язовирите, в напоителни и отводнителни системи, както и на производствени отпадъчни води в сухи дерета. Заварените случаи обаче, за които са издадени необходимите разрешителни, ще се осъществяват по стария закон, предвиждат текстовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
САКЪН НЕ!Като гледам как се справят с контрола на незаконното строителство, ако язовирните стени минат към тях, ще се заселя някъде на височина мин. 1200-1300 метра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още