IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България лидер по ръст на сделките с бизнес имоти в ЕС през 2014 г.

Очаква се инвестиционната активност у нас да остане висока, но ще зависи от икономическото развитие на еврозоната

12:58 | 10.03.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Предпочитаните от инвеститорите имотни пазари през миналата година са били САЩ, Китай, Великобритания, Германия и Япония. Силен ръст в световен план са отбелязали инвестициите в офиси и хотели. Сделките в хотелския сектор например са нараснали с 16,6%, като основният интерес отново е към Европа и Северна Америка.

Заради силния интерес към тези пазари прогнозата за тази година е за ръст на инвестициите в бизнес имоти. Очакваното нарастване в световен план е 11% до 1,34 трлн. долара.

В европейски мащаб най-висок остава интересът към установени пазари като Великобритания и Германия. В същото време апетитът за по-рискови придобивания насочи погледите и към испанския пазар, както и към Централна Европа, в частност – Полша, Чехия и Румъния.

Общо за региона на Европа, Близкия изток и Африка положителен ефект оказват продажбите на имотни активи от банките, които привличат инвеститори. От Cushman & Wakefield  изчисляват този пазар на 80,6 млрд. евро през 2014 година, като в сравнение с година по-рано ръстът на тези продажби е 156%. Прогнозата е и през настоящата година те да останат високи с прогнозен обем от  60-70 млрд. долара

Това ще осигури нови възможности за инвеститорите, като фокусът и остава върху страните в Западна Европа.

В рамките на Европа, Близкия изток и Африка от Cushman & Wakefield отбелязват и силен интерес към инвестиции в търговски площи, като само за последното тримесечие на 2014 са приключени сделки за общо 15,4 млрд, доларакоето е лек ръст в сравнение с обема на пазара година по-рано.

„Тази година пазарът на търговски площи също се очаква да е със силни позиции благодарение на ниските цени на петрола, дефлацията и намаляващата безработица. Тези фактори, както и растящото потребление обаче далеч няма да повлияят еднакво всички европейски пазари, дори напротив – разликите в представянето на различните търговски центрове ще се задълбочават в зависимост от средата, в която се намират“, коментира Дейвид Хъчингс, директор „Международни капиталови пазари“ в Cushman & Wakefield за Европа.

Като ключов за европейските пазари проблем през миналата година консултантската компания посочват нарастващия политически риск, главно заради терористичните атаки в Париж и конфликта в Украйна.

На повечето европейски пазари продължава спадът на доходността. България не прави изключение – при офис и търговските площи тя се е движела около 9%, а при индустриалните – около 11,25%, с тенденция за намаление. Изключение от този тренд са Русия и Украйна, основно заради по-високия риск за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Увеличение двойно - както се казва, миналата година 1 сделка, тая - 2 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Да си купя Гръцки Остров дано!По този повод бих се запитал кое е правилното:"Да взема да си купя?" или "Да си купя, за да взема?"Ще ви кажа кое е правилното мили деца :-)ВЯРНОТО Е ТОВА, В КОЕТО ВЯРВАТ ХОРАТА...АТАКА, И БЕРЕКЕТ ВЕРСИН ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Kalendar - доколко тези 286 млн. долара (254 млн. евро) за 2014 г. са добра новина (или не толкова добра)?Дали в тази оценка са включени имотите по трасето на Южен Поток въпреки, че те не спадат към изброените в статията категории?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Батя
преди 9 години
Раздвижване първо при имотите а после и на капиталовия пазар - БФБ.С нормализирането на ик. и политическа ситуация апетита за доходност и риск ще се покачва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още